Schimbarea stilului de viata cu pasi mici, dar siguri

Cu o floare nu se face primavara, nu-i asa? Cu toate acestea, in privinta sanatatii, o schimbare ce pare minora poate sa aduca beneficii extraordinare. 

Adoptarea unui stil de viata sanatos va sperie? Incepeti cu pasi mici! 

Desi sunt constienti ca schimbarile in stilul de viata sau alimentatie sunt absolut necesare, majoritatea oamenilor amana acest pas. De ce? Multi au impresia ca, pentru a obtine rezultate notabile in starea lor de sanatate sau in lupta cu kilogramele, este obligatoriu sa schimbe major si concomitent stilul lor de viata, tabieturile si majoritatea obiceiurilor alimentare. Pusi in fata unei astfel de perspective, in care  ar trebui sa renunte la o multime de retete si alimente preferate sau sa aloce mult efort si timp exercitiilor fizice, ei aleg de multe ori sa renunte la schimbari sau sa le amane. 

Daca ati sti sigur ca doar cu o simpla schimbare in alimentatie sau stilul de viata puteti ameliora sau combate o afectiune sau puteti scadea riscul de imbolnavire cu procente semnificative, ati aplica-o? Nu-i asa ca ati adopta aceasta schimbare fara nicio ezitare?

Pot sa scad riscul de imbolnavire sau sa imi imbunatatesc sanatatea adoptand doar o schimbare?

Raspunsul este da. Studii recente au demonstrat ca o plimbare de 30 minute pe zi a redus cu 13% riscul de deces in cazul unor femei de peste 60 de ani si ca aceleasi beneficii le obtinem consumand regulat ardei iuti! Pe langa aceste exemple, exista numeroase alte practici care au demonstrat clar cresterea sperantei de viata si a sanatatii - fie ca sunt din sfera social-spirituala (precum intalnirile cu prietenii sau o relatie fericita), fie ca tin de o alimentatie corecta (precum adoptarea dietei mediteraniene sau eliminarea unor alimente toxice).

Astfel, puteti sa incepeti prin a adopta cate un obicei sanatos, pe rand:

  • coborati cu o statie mai devreme in drumul spre serviciu sau spre casa sau urcati pe scari in loc sa luati liftul
  • eliminati din dieta un aliment nociv pentru sanatate sau pentru afectiunea de care suferiti - painea alba, uleiul hidrogenat, mezelurile, alimentele prajite, zaharul in exces, etc
  • introduceti un aliment sanatos sau un superaliment - un shake de legume, un fruct in plus, o mancare de boabe, un supliment cu aloe sau spirulina, etc.
  • corectati un deficit de nutrienti diversificand alimentatia sau luand suplimente cu antioxidanti, vitamine sau minerale
  • imbunatatiti-va digestia luand enzime si mestecand corect
  • practicati zilnic o metoda de relaxare precum respiratiile, plimbarea, o baie calda, vizionarea unui film sau un sport care va place

Oricare dintre acestea sunt schimbari aparent minore, care nu va afecteaza in mod esential si frustrant stilul de viata sau tabieturile, insa pot avea beneficii enorme pe termen lung.

Dezideratele prea indraznete sau provocatoare sunt adesea greu de realizat, insa aplicand cate o schimbare mica la 2 - 3 luni, veti face progrese deosebite in ce priveste silueta sau sanatatea. Prin urmare, in loc de: "Luni incep cura de slabire!"  sau 
"In 3 luni trebuie sa slabesc 10 kilograme!", puteti incepe cu  "De astazi nu mai cumpar sau consum paine alba!" sau
"Voi merge zilnic o jumatate de ora pe jos!" sau "In fiecare dimineata voi medita 5-10 minute!".

Asadar, cu ce incepeti?


Comentarii: 0

Încă nu au fost postate comentarii la acest articol.

Trimiteți un comentariu


Citește și: