10 idei de mic dejun pentru copii

Micul dejun e o masa importanta pentru toate varstele, dar mai ales pentru copii. Nu e bine sa lasam copiii sa plece la scoala fara sa manance, chiar daca unii dintre ei refuza masa de dimineata sau sunt prea somnorosi. Copiii vor fi mai linistiti si se vor concentra mai bine la scoala daca mananca o prima masa sanatoasa, de aceea e important sa le-o oferim.

Iata cateva  retete de mic dejun delicioase si hranitoare, care se vor potrivi probabil si celor mai mofturosi dintre ei:

1. Smoothie-uri cu fructe/nuci/iaurt/lapte vegetal

Ingrediente
 

  • 2 linguri capsuni/fructe de padure si/sau o jumatate de mar/banana
  • 5-6 migdale sau nuci caju hidratate peste noapte
  • 100 ml iaurt simplu sau lapte vegetal (migdale/cocos/caju)
  • 1 lingurita miere/sirop de artar sau 2-3 curmale (mai putin, daca fructele sunt dulci)
  • o frunza mica de salata sau cateva frunze de spanac baby

 

Preparare

Adaugati toate ingredientele in blender si mixati bine pana la omogenizare.

Daca sunt fructe cu seminte, precum zmeura, strecurati smoothie-ul printr-o sita.

 

2. Terci de ovaz cu fructe

Ingrediente
 

  • 2-3 linguri de fulgi simpli de ovaz fini
  • 2 linguri lapte normal sau vegetal
  • 1 vf scortisoara
  • 1 lingura stafide si/sau ½ banana zdrobita sau ½ mar fiert cubulete
  • 1-2 lingurite miere/sirop de artar
  • aprox. 150 ml apa

Preparare 

Puneti ovazul, laptele si fructele intr-un bol. Turnati peste ovaz si fructe apa fierbinte sau apa in care a fiert marul. Amestecati, apoi adaugati mierea, scortisoara si lasati sa se umfle 5-10 min.

 

3. Iaurt cu fulgi de cereale, fructe uscate si seminte

Ingrediente

 

  • 100-150 mg iaurt simplu
  • 2-3 linguri cereale – fulgi de ovaz/porumb/musli
  • 1 lingurita seminte de floarea soarelui/macinis de seminte de in/o lingurita stafide
  • 1-2 lingurite miere/sirop de artar
  • optional scortisoara

Preparare

 Amestecati toate ingredientele intr-un bol, adaugati mierea si scortisoara.

 

4. Fresh de portocale, ou fiert moale cu paine prajita

Ingrediente
 

  • o portocala medie sau mare
  • un ou fiert moale
  • o felie paine semi-integrala sau integrala, unsa cu unt
  • rosie, ardei sau castraveti, in functie de preferinta

Preparare

Stoarceti portocala si adaugati 1-2 linguri de apa.

Fierbeti oul 3-4 minute, in functie de preferinta. Serviti cu paine prajita, unt si ardei/rosie/castravete.

 

5. Briose sarate cu cascaval si legume si o canita de iaurt/lapte

Ingrediente

  • 200 g faina (adaugati si fainuri integrale in compozitie) 
  • 100 ml lapte sau apă plată
  • 3 ouă
  • 1 lingurita praf de copt
  • 3-4 linguri ulei de pulpe de masline sau rapita
  • un praf de sare
  • 100g  branză feta sau cascaval razalit
  • 50 g ardei rosu taiat marunt sau spanac fiert maruntit bine
  • patrunjel uscat sau verde tocat foarte fin sau marar, dupa gust

Preparare

Bateti usor ouale si adaugati apa, uleiul, branza. Separat, amestecati ingredientele uscate, apoi le incorporati in cele umede. Adaugati ardeii si patrunjelul si amestecati usor. Turnati aluatul in forme si coaceti in cuptorul incalzit in prealabil la 180 grade, circa 20-25 min, pana cand briosele se ridica si trec testul cu scobitoarea.

 

6. Paine prajita cu papara cu ardei si cascaval, salata

Ingrediente
 

  • 1-2 oua
  • o felie ardei rosu
  • 1 lgta cascaval
  • ulei pentru uns tava
  • legume pentru salata - rosie/castravete
  • 1-2 felii paine prajita

Preparare

Se bat 1-2 oua si se amesteca cu o bucata de ardei rosu taiat feliute, se adauga 1-2 lingurite de cascaval razalit si sare. Se unge tigaia cu putin ulei de pulpe de masline sau unt de cocos, apoi se adauga ouale si se amesteca usor. Se iau de pe foc inainte sa se intareasca. Se pune papara peste painea prajita.

 

7. Salata de fructe cu frisca sau iaurt grecesc
 

Ingrediente
 

  • mix de fructe intregi sau taiate bucati 
  • => banana+mar+capsuni, zmeura+coacaze+piersici, mar+piersica+para, portocala+kiwi+mar
  • 2 linguri frisca sau iaurt grecesc (10%)
  • miez de nuca zdrobit

Preparare

Se amesteca fructele intr-un bol, se adauga frisca/iaurtul, apoi se presara cu miez de nuca si optional putin sirop de artar.

 

8. Clatite din fainuri integrale sau ovaz si banane

(servite cu dulceata/sirop de artar sau branza sarata, dupa gust)
 

Ingrediente

  • 1/2 cana faina integrala sau amestec de fainuri: orez/ovaz/grau/cocos
  • 2 oua
  • 1 lingura ulei de pulpe de masline
  • un pic de sare
  • apa minerala – cca 150 ml
  • dulceata/sirop de artar/branza telemea

Preparare 

Se bat ouale putin, apoi se adauga faina si apa pana se omogenizeaza, se adauga uleiul si sarea. Daca e prea gros aluatul, se mai pune apa. Se coc in tigaia unsa cu unt de cocos/ulei pe ambele parti. Se servesc cu toppingul dorit.
Sugestie: clatitele pot fi facute si cu o zi inainte.

 

9. Budinca de chia cu fructe/lapte vegetal
 

Ingrediente

  • 2-3 linguri seminte chia
  • 200 ml lapte vegetal sau piure de fructe (cat mai lichid)
  • 2 linguri miere sau sirop de artar
  • scortisoara sau extract de vanilie
  • bucatele de fructe crude sau uscate pentru topping 

Preparare

Amestecati toate ingredientele intr-un borcan, apoi inchideti capacul si scuturati bine continutul. Lasati budinca sa se umfle circa 2 ore sau peste noapte.

10.  Paine in ou in diverse variante

(simpla, cu seminte de susan si floarea soarelui, umpluta cu branza de vaca/ricotta si dulceata, cu branza sarata si marar)

Ingrediente
 

  • 2 felii mici de paine intermediara sau integrala
  • 1 ou
  • branza de vaca/ricotta, dulceata SAU branza sarata, smantana si marar
  • optional: seminte de susan sau floarea soarelui pentru varianta simpla

Preparare

Se amesteca oul cu furculita, apoi se ung feliile cu pasta de branza si dulceata sau de branza sarata cu smantana si se lipesc. Se unge o tigaie cu unt de cocos sau ulei de pulpe de masline, se da sandviciul prin ou, apoi se prajeste usor pe ambele parti, pana devine auriu.

In varianta simpla se prajesc bucatile separat si se presara cu sare/seminte de floare/susan.

Completeaza formularul de contact sau suna la numarul afisat in site pentru a beneficia de:

  • sfaturi perrsonalizate pentru abordarea nutritiei in cazul copiilor mofturosi sau cu probleme de alimentatie, sugestii si retete pe care sa le aplici in acest proces

  • un regim personalizat pentru copilul tau, care sa ii corecteze alimentatia, sa ii regleze greutatea si sa ii imbunatateasca performanta scolara sau sportiva
     

Comentarii: 2

idei foarte bune pt mic dejun , sunt unii termeni pe care nui cunosc dar este loc de informare.Multu,mesc pt idei.

mihai Stefaniu

am doi nepotei si ei vor ceva diferit in fiecare dimineata. Multumesc pt sfaturile dvs.

Trimiteți un comentariu


Citește și: