Ceata mentala - cauze, simptome si remedii

Va simtiti adesea obositi, distrasi, iritati si va e greu sa va concentrati, insa nu stiti care este cauza? Aceste simptome sunt denumite, in ansamblu, ceata mentala, si pot avea diverse cauze.

Cauzele acestor manifestari sunt diverse, in mare parte ele fiind efecte secundare ale expunerii la mancarea procesata si substantele toxice din mediu, care afecteaza functionarea creierului. De asemenea, majoritatea oamenilor sufera de deficiente nutritionale si lipsa cronica de somn, consuma foarte mult zahar si sunt supusi unui stres ridicat. Toti acesti factori contribuie la reducerea energiei si a capacitatii de concentrare. Pentru a functiona corect, creierul are nevoie de o serie de nutrienti - vitamine, minerale, acizi grasi, aminoacizi, dar si de repaus si relaxare corespunzatoare.

Simptomele cel mai des intalnite ale cetei mentale

Celor care sufera de aceste manifestari le lipsesc claritatea mentala, calmul si optmismul, fiind accentuate starile de anxietate sau deprimare. Printre cele mai des intalnite simptome ale acestei stari se numara:
 

  • lipsa de energie sau oboseala
  • probleme de concentrare
  • probleme de memorare sau aducere aminte
  • dificultati in gandire si comunicare
  • iritabilitate si anxietate
  • dureri de cap
  • lipsa motivatiei, senzatie de descurajare sau depresie
  • probleme cu somnul

Cauzele cetei mentale

Somnul

Un factor foarte important care trebuie luat in considerare este somnul. Daca o persoana nu doarme suficient, este foarte probabil sa se simta obosita si cu o putere slaba de concentrare. Pentru functionarea corecta a creierului sunt necesare minim 7 ore de somn de calitate, durata optima variind intre 7 si 9 ore la adulti si 9 si 11 ore la copii. - Vezi si Somnul si sanatatea

Alimentatia

In cazul in care considerati ca dormiti suficient si, cu toate acestea, va confruntati cu simptome ale cetei mentale, vina o poate purta alimentatia. Acesta este urmatorul factor important pe care trebuie sa-l aveti in vedere. Excesul de zahar, alcool si cafeina, alimentatia dezechilibrata si deficitara in nutrienti pot sa afecteze puternic functionarea creierului.

Dezechilibrul hormonal si stresul

Un alt factor important care poate declansa simptomele de ceata mentala il reprezinta dezechilibrul hormonal. Un nivel inadecvat de dopamina, serotonina si cortizol determina alterarea dispozitiei, energiei si concentrarii. In ce priveste stresul, acesta ocupa un loc important intre cauzele tulburarilor functionale ale creierului. In prezenta stresului, secretia de cortizol creste, determinand o stare de alerta si aparare. In opozitie, dopamina si serotonina sunt cele care asigura buna dispozitie si starea de calm. Nivelul serotoninei poate sa scada, de pilda,  atunci cand nivelul de carbohidrati din dieta este prea mic.

Inflamatia

Nu in ultimul rand, o stare inflamatorie la nivelul intregului organism poate sa afecteze semnificativ si functionarea creierului. Deoarece anumite alimente nesanatoase sau alergii alimentare ascunse pot sa intretina aceasta stare inflamatorie, consumul de alimente antiinflamatoare, o dieta bogata in vitamine si minerale si suplimentarea cu substantele nutritive deficitare sunt esentiale in combaterea simptomelor nedorite si redobandirea functionarii corecte.

Infectiile si expunerea la toxine

Anumite infectii cu bacterii, virusuri sau paraziti pot avea efecte asupra intregului echilibru al organismului, determinand aparitia unor simptome si la nivelul creierului. Virusurile si parazitii pot elibera toxine in sange, cauzand inflamatie si deficit de nutrienti. Efecte negative asupra creierului are si expunerea la mucegai sau la alte toxine de mediu sau la metale grele. Fiti atenti la simptomele pe care le aveti si consultati-va cu o persoana specializata pentru a va recomanda teste suplimentare, in cazul in care suspectati ca aveti o infectie sau sunteti expusi la toxine.

Deshidratarea

Apa confera creierului energia electrica pentru toate functiile, inclusiv procesele de gandire si memorie. Studiile au aratat ca celulele creierului au nevoie de o cantitate dubla de energie fata de alte celule ale corpului, iar apa ajuta la furnizarea ei. In plus, apa este esentiala pentru transportul nutrientilor catre creier si eliminarea toxinelor, procese care afecteaza, de asemenea, nivelul de concentrare si atentie.

In doar 20 de minute de la consumul apei, simptomele de ceata mentala datorate deshidratarii sunt anulate. Atunci cand creierul are la dispozitie nivelul optim de apa, veti putea gandi mai repede, cu mai multa claritate si creativitate. Vezi si Hidratarea corecta


Masuri de combatere a cetei mentale
 

1. Adoptati o dieta sanatoasa

Reduceti consumul de zahar si carbohidrati simpli si adaugati in dieta alimente bogate in antioxidanti, proteine si grasimi de calitate.

2. Tineti sub control stresul

Deoarece stresul perturba echilibrul hormonal generand o crestere a cortizolului, este important sa controlati nivelul de stres aplicand diferite masuri de combatere a stresului: iesiti in natura, practicati un hobby, adoptati un animal de companie si intalniti-va cu prietenii.

3. Dormiti suficient

Un somn de calitate este esential pentru sanatatea creierului si a intregului organism. Incercati sa dormiti minim 7 ore pe noapte si sa va asigurati un somn de calitate. Daca aveti probleme la adormire sau va treziti des in timpul noptii, eliminati sau reduceti alimentele excitante, consumati alimente si suplimente linistitoare si corectati factorii de mediu care va pot afecta calitatea somnului.

4. Faceti miscare

Nu uitati ca un organism sanatos are nevoie de o activitate fizica regulata si mai ales de miscare in aer liber. Nu trebuie sa faceti exercitii de forta prea intense sau sa exagerati cu cele aerobice, pentru ca riscati sa va obositi prea tare, ceea ce nu va favoriza echilibrarea hormonala.

5. Verificati daca nu suferiti de alergii alimentare

Multi oameni sufera ani de zile de diferite alergii alimentare, cu simptome diverse, care pot varia de la usoare la foarte deranjante. Pentru a exclude o astfel de situatie, este bine sa fiti atenti la ceea ce consumati si sa tineti un jurnal alimentar, pentru a observa asocierea intre consumul unor alimente si anumite simptome. Alergiile pot fi depistate si prin adoptarea unei diete eliminatorii. De asemenea, puteti sa efectuati analize de sange sau sa depistati posibilele alergii prin biorezonanta - vezi si Biorezonanta - functionare si beneficii

6. Identificati si eliminati infectiile sau toxinele

Verificati atent mediul in care locuiti sau munciti, pentru a fi siguri ca nu sunteti expusi mucegaiului, unor substante chimice, noxe sau poluarii excesive. Luati legatura cu un medic sau practician pentru a va ajuta sa identificati simptomele care pot sugera existenta unei infectii sau a unei stari toxice si a va indica ce fel de investigatii suplimentare sau tratamente sunt necesare. 

7. Beti suficienta apa

Cantitatea de apa necesara difera in functie de varsta, activitate, temperatura si alti factori, insa nu trebuie sa va bazati doar pe senzatia de sete pentru a stabili cat de multa apa trebuie sa beti zilnic. Pentru a imbunatati functiile creierului, incepeti ziua cu 1-2 pahare de apa pe stomacul gol. 
Pastrati o sticla de apa langa voi pe parcursul zilei, mai ales cand aveti o slujba care necesita activitate mentala crescuta. Pentru a va asigura o hidratare optima, inlocuiti bauturile carbogazoaze, laptele si cafeaua cu apa. 

Incercati sa identificati cat mai corect posibilele cauze. Adesea, ele pot fi mai greu de gasit. Adoptand un regim de detoxifiere, o alimentatie corecta si un stil de viata sanatos puteti sa corectati cu usurinta anumite simptome neplacute.  

 Completati

CHESTIONARUL STARII de SANATATE 

si veti primi gratuit o evaluare preliminara a starii de sanatate si recomandari de baza (personalizate) privind masurile pe care trebuie sa le luati pentru a va simti mai bine.
(informatiile introduse sunt confidentiale)

 


Comentarii: 2

Bună ziua, eu am citit materialul dumneavoastră, sunt lucruri foarte utile pentru mine. Nu știu de ce nu au citit și alte persoane, păcat. Am toate simptomele pe care mi le-ați descris în material și, totuși beau totuși multă apă, mănânc cât îmi cere organismul, dorm 7 ,ore pe noapte dar mă trezesc OBOSITĂ, fără putere, iau pastilele recomandate și mă doare capul mai toată ziua Vă rog să ajutați și pe alți cititori. Mulțumesc!

Pt. Lili - Buna ziua! Desi masurile adoptate de dvs. sunt corecte, in mod sigur nu sunt suficiente. Este nevoie sa urmariti si alte aspecte, sa eliminati alimentele cu potential inflamator si sa echilibrati flora intestinala. De asemenea, o cura de detoxifiere ar fi utila in cazul dvs. Pentru o analiza mai detaliata, puteti completa CHESTIONARUL cu link din aceasta pagina sau din pagina principala a site-ului si veti primi un raspuns pe email.

Trimiteți un comentariu


Citește și: