Mituri despre alimentatie si viata sanatoasa

Pentru ca ma lovesc zilnic de tot felul de idei legate de alimentatie si de viata sanatoasa in general, unele mai amuzante, altele pertinente, iar altele chiar deranjante, m-am gandit sa fac un mic rezumat al miturilor care circula in acest domeniu si sa incerc sa le demontez, acolo unde e posibil :)

 

”Este scump sa mananci sanatos”

 
Probabil ati auzit aceasta idee sau chiar rezonati cu ea. Sa vorbim putin despre asta.
Daca ne gandim ca legumele costa destul de mult, iar semintele, nucile, grasimile sanatoase si cerealele de calitate nu sunt la indemana oricui, atunci putem sa spunem ca aceasta conceptie este una corecta. Pe de alta parte, insa, multi oameni cheltuie foarte multi bani cumparand multa carne si produse din carne, sau tot felul de produse procesate care sunt mult mai scumpe decat legumele si fructele.

Teoretic, daca ar reduce consumul de carne la jumatate (ceea ce ar fi un plus pentru sanatatea lor), ar putea folosi banii economisiti pentru a cumpara produse considerate sanatoase. Asta nu inseamna ca este complet nesanatos sa mananci carne, ci ca este de ajuns o cantitate mult mai mica decat cea cu care sunt obisnuiti oamenii, si ea trebuie sa fie de calitate. Consumul crescut de carne, pe langa pretul ridicat, aduce si un risc crescut in aparitia si avansarea unor boli des intalnite (cancer, diabet, boli cardio-vasculare), ceea ce, in final, se va dovedi foarte costisitor (tratamente si medicamente scumpe, uneori pentru tot restul vietii). 
 
In incheiere, sa spunem ca nu este scump sa mananci sanatos, daca stii ce este sanatos si cum sa combini alimentele. 
 

“Nu vreau sa traiesc 100 de ani”

 
Aceasta afirmatie mi se pare amuzanta. Persoanele care spun asta chiar gasesc ca e o justificare buna pentru faptul ca nu vor sa faca schimbari in stilul de viata sau sa admita ca ceea ce fac e gresit. Si chiar ma intreaba: "Dar tu vrei sa traiesti 100 de ani?" Eu le raspund, de regula, ca nu mi-ar displacea sa traiesc 100 de ani, dar mai e un aspect important pe care ei il ignora: indiferent cati ani traiesti, 70 sau 100, conteaza enorm calitatea vietii pe care o ai. 
 
Chiar daca nu vei trai 100 de ani, ci doar 80, este esential felul in care traiesti. Conteaza in ce forma fizica esti, independenta de care dispui, mobilitatea, daca ai sau nu dureri, daca iti traiesti ultimii 10-15 ani umbland cu punga de medicamente si suferind de o gramada de afectiuni, sau esti o persoana activa si inca utila pentru familie si societate. Acesta este cel mai important aspect. Sa ai o sanatate suficient de buna incat sa te bucuri de viata pana la o varsta cat mai inaintata, sa poti sa umbli usor, sa nu ai dureri, sa nu fii o povara pentru copii sau sa depinzi de alti oameni pentru activitatile obisnuite.
 

"Vecinul meu a fumat si a baut toata viata, si a trait 90 de ani"

 
Cred ca va suna familiar acest exemplu. Il aud foarte des. Pentru ca se spune ca exceptiile sunt cele care confirma regula, sa ne gandim, totusi, ca aceste exemple sunt exceptiile, nu regula :) Nu stiu de ce multe persoane au impresia ca, chiar daca abuzeaza de propriul lor corp, fumeaza, mananca nesanatos, nu fac miscare sau chiar muncesc prea mult, ei nu vor avea ghinionul sa pateasca ceva rau, ei nu se vor imbolnavi, caci cunosc alte 2-3 persoane care au facut la fel si au trait mult.
 
Din pacate, acest lucru nu este corect. Pentru ca, pe langa aspectele vizibile din viata acelor persoane, exista si aspecte invizibile, care tin de copilarie si tinerete, de bagajul cu care au pornit in viata, de nivelul de stres pe care l-au avut, de factorii de mediu toxici la care au fost sau nu expusi, de calitatea relatiilor umane din viata lor, etc. Aceste aspecte pot sa modifice complet datele problemei.
 
Decat sa te bazezi ca esti fix acel norocos care, desi nu are grija de el, va trai bine-merci pana la adanci batraneti, cred ca e mai bine sa previi.
 

"De ce sa ma chinui sa mananc sanatos, ca poate da o masina peste mine si mor oricum"

 
Va place asta? :) Acest tip de gandire are si valente fataliste, insa, in esenta, se bazeaza tot pe o frica de raspundere. Ca si cum noi oricum nu avem control asupra vietii noastre, si atunci gasim o justificare sa nu facem eforturi sa schimbam modul in care ne alimentam sau stilul de viata. Ok, dar daca nu te chinui sa mananci sanatos si sa ai grija de tine, insa nu ai nici ghinionul sa dea o masina peste tine? Te vei trezi la o anume varsta (nici macar foarte inaintata) cu tot felul de probleme de sanatate, mai usoare sau mai grave, care iti vor afecta mult calitatea si bucuria vietii.
 

“Ce viata e aia, daca nu pot sa mananc ce imi place si sa fac ce vreau?”

 
Corect? Multi oameni considera ca bucuria de a trai se materializeaza in posibilitatea de a manca exact ce le place si de cate ori le place, de a fuma, de a bea alcool sau de a trai un stil de viata palpitant. Pentru persoanele cu un anumit nivel de constiinta si spiritualitate aceasta abordare pare singura corecta. Lucrurile se schimba insa cand ajungi sa te respecti ca fiinta, sa intelegi ca acel corp fizic pe care il ai este, de fapt, casa sufletului tau si ca nu vei putea sa te manifesti complet ca fiinta si sa-ti descoperi scopul in aceasta viata daca nu ai o relatie foarte buna cu propriul corp.

Daca vei intelege ca lucrurile cele mai importante si pline de satisfactie sunt legate de relatiile pe care le ai, de iubirea fata de viata si semeni si de felul in care traiesti zi de zi – cu sens, atunci placerea de a manca alimente foarte gustoase dar care dauneaza sanatatii, sau de a fuma si a pierde noptile, vor ramane undeva in plan secundar.
 

“Multi din familia mea au avut probleme cu greutatea, diabetul, colesterolul sau inima, deci nu am ce face, e genetic”

 
Multi oameni considera ca bolile cronice, autoimune sau inflamatorii sunt datorate in mare parte genelor, mostenirii genetice. E adevarat?

Intr-adevar, exista cazuri in care anumite mutatii genetice sunt mostenite sau apar in timpul dezvoltarii embrionare, generand astfel boli si afectiuni precum - daltonismul, albinismul, polidactilia, sindromul Down, hemofilia, ca sa enumeram cateva dintre cele mai cunoscute. In rest, in ce priveste bolile cronice, degenerative, inflamatorii sau chiar autoimune, in majoritatea cazurilor nu s-a putut demonstra existenta unei modificari genetice clare, a unei singure gene, care sa justifice aparitia lor (printre exceptii se numara renumita gena BRCA, ale carei mutatii sunt raspunzatoare de anumite tipuri de cancer la san).
 
Desi se presupune ca exista o anumita predispozitie de a dezvolta diabet, boli autoimune sau cancer, in realitate, se considera ca, in proportie de 70-90 %, factorii raspunzatori pentru aparitia unei boli sunt determinati de expresia genelor sau epigenetica, si nu de gene in sine. Astfel, mediul inconjurator (respectiv - alimentatie, stil de viata, expunere la toxine, anumite infectii, gestionarea stresului si emotiilor), este cel care modeleaza si controleaza permanent expresia genetica.
 
In concluzie, nu trebuie sa traim cu teama mostenirii genetice, ci sa incepem sa preluam controlul asupra sanatatii noastre!
 

”Am incercat sa tin regim, mananc mai sanatos, ma abtin, dar nu are niciun efect ”

 
Cu exceptia putinor cazuri in care, datorita unor factori ascunsi sau mai putini vizibili, mancatul corect nu rezolva sau amelioreaza problemele de sanatate sau de greutate, in majoritatea situatiilor, persoanele in cauza au o conceptie eronata despre a manca sanatos. Astfel, chiar daca ele depun un efort real, acesta nu produce schimbarile dorite in ce priveste sanatatea sau silueta lor.
De multe ori, atunci cand am incercat sa aflu mai detaliat in ce constau masurile aplicate, am constatat ca ele fie nu erau corecte, fie nu erau aplicate in mod corect, de cele mai multe ori existand greseli in stilul de viata si alimentatie care impiedicau obtinerea efectelor pozitive ale “regimului” sau “abtinerii”.

In plus, vindecarea sau scaderea in greutate nu se bazeaza doar pe alimentatie si exercitii fizice, asa cum considera multa lume. Este importanta starea psihica si spirituala a persoanei, relatiile cu persoanele apropiate, stima de sine, stresul si anumite dezechilibre mai profunde, care joaca un rol extrem de important in ecuatia sanatatii complete.
 

"Daca trebuie sa mananc sanatos, nu mai pot manca nimic"

 
Asa pare la prima vedere, pentru ca foarte multe dintre felurile noastre preferate sau dintre alimentele care ne plac sunt nesanatoase, slab nutritive sau indigeste. Dar asta nu inseamna ca nu raman o multime de alte alimente pe care le putem consuma. Multi oameni au impresia ca, daca vor renunta la acele alimente cu care sunt obisnuiti, nu vor mai avea ce sa manance. Exista, insa, suficient de multe variante de a combina alimentele sanatoase si nu trebuie sa renunti la bucuria gustului si la placerea de a manca. Trebuie doar sa depui putin efort pentru a afla care sunt aceste variante si cum sa le prepari.
 
 

Comentarii: 0

Încă nu au fost postate comentarii la acest articol.

Trimiteți un comentariu


Citește și: