Varza murata - prietenul sanatatii

Varza murata este un aliment cunoscut de majoritatea dintre noi, folosit in mod traditional in mai multe zone din Europa, inclusiv in tara noastra.

Multa lume nu cunoaste, insa, calitatile deosebite pe care acest aliment le are si cum ne poate influenta sanatatea. Iata cateva dintre beneficiile consumului de varza murata:

Furnizeaza organismului probiotice

Datorita fermentarii, varza dezvolta anumite culturi de fermenti vii - bacterii prietenoase care imbunanatesc sanatatea noastra intestinala. In compozitia verzei murate intra diverse tulpini de bacterii, cea mai numeroasa fiind Lactobacillus Plantarum.

In ultimii ani importanta pastrarii unei flore microbiene sanatoase a devenit pe larg cunoscuta, fiind demonstrata legatura directa intre gradul de sanatate al intestinului (si implicit echilibrul microflorei intestinale) si sanatatea intregului organism. Astfel, bacteriile prietenoase ajuta la ameliorarea simptomelor in cazul Sindromului de Intestin Iritabil (IBS), distrug bacteriile rele, previn constipatia, diareea, combat alergiile alimentare si alte tulburari digestive.

Imbunatateste functia imunitara

Desi putina lume stie, peste 70 % din sistemul imunitar se afla in intestin. Astfel, prin mentinerea echilibrului florei microbiene si a sanatatii intestinului, probioticele continute de varza murata contribuie la mentinerea functionarii corecte a sistemului imunitar.

Studii recente au demostrat inclusiv faptul ca probioticele pot sa aiba efecte deosebite in combaterea diareei de natura infectioasa si a infectiilor cu diferiti germeni patogeni (inclusiv Clostridium difficile).

Sustine functia cognitiva si influenteaza dispozitia

Legatura dintre intestine si creier este deja un lucru general cunoscut, adesea intestinul fiind numit "al doilea creier". Relatia este insa mult mai stransa decat ne imaginam. Studiile privind aceasta legatura sunt in continua desfasurare, mai ales in ce priveste dublul sens al relatiei, si anume, felul in care functionarea intestinului afecteaza functionarea creierului.

Astfel, pe langa faptul ca starea psihica poate sa afecteze digestia, s-a descoperit ca si sanatatea sistemului digestiv poate, la randul ei, sa afecteze functionarea creierului, sistemul nervos si dispozitia unei persoane.

Acest lucru se datoreaza faptului ca bacteriile din intestin influenteaza procesul de comunicare dintre aceste zone, desfasurat prin intermediul nervului vag. In functie de tipul de bacterii existente in diferite portiuni ale intestinului, sunt transmise mesaje chimice diferite, care pot afecta capacitatea de invatare sau de amintire a unei persoane. Probioticele reprezinta un remediu natural pentru imbunatatirea starii psihice si combaterea depresiei.

Reduce alergiile si inflamatia

Una dintre cauzele principale ale inflamatiei o reprezinta reactia autoimuna a corpului asupra propriilor celule/tesuturi. Aceasta reactie este declansata datorita faptului ca organismul confunda celelele proprii cu cele ale unui invadator - acesta putand fi o substanta la care corpul este alergic - un aliment, o substanta toxica din aer, apa, cosmetice sau gospodarie.

Probioticele, continute in mod natural de catre varza murata, au un rol important in reglarea activitatii celulelor NK - natural killers. Activitatea celulelor NK este esentiala in medierea unui raspuns imun corect fata de substantele patogene, dar au si un rol de comunicare si reglare fata de alte tipuri de celule ale sistemului imunitar (celulele T, macrofage, etc), contribuind astfel la reducerea riscului dezvoltarii unor boli cronice si autoimune.

Bogata in substante antioxidante

Pe langa continutul mare de probiotice, varza murata contine, la fel ca si varza cruda si alte legume cruciferoase, o concentratie mare de compusi antioxidanti si fitonutrienti cu efect antiinflamator si anticancerigen. Astfel, sulforafanul, un alt compus al verzei care se gaseste in cantitati mari si in broccoli, stimuleaza producerea unor enzime ce combat radicalii liberi.

De asemenea, varza are un continut mare de fibre, cu efect protector asupra aparatului digestiv.

Desi de ce le mai multe ori varza murata se obtine din varza alba, si varza rosie poate fi fermentata. In acest fel, putem adauga celorlalte proprietati si efectul antioxidant extraordinar al fitonutrientului antocianina, cu rol deosebit in combaterea bolilor cardiovasculare, a cancerului si a tulburarilor cognitive.

Pe langa faptul ca are aceste proprietati exatrordinare, varza murata este un aliment ieftin si usor de preparat. Nu uitati sa veniti in sprijinul sanatatii voastre adaugand zilnic in meniu cate 1-2 linguri de varza murata!


Citește și: