Reteta mea de sos de usturoi

Usturoiul este un aliment extraordinar de benefic pentru sanatate, de aceea e recomandat sa il consumam cat mai des. Exista diferite retete prin care se prepara sosul de usturoi, inclusiv cea de “maioneza de usturoi”, facuta cu foarte multe linguri de ulei, adesea cu un ulei nesanatos. 
 
Pentru ca multe dintre aceste modalitati de preparare sunt nesanatoase, vreau sa va prezint o reteta simpla, gustoasa, si fara efecte negative asupra sanatatii. 

Ingrediente pentru o portie:

 

  • 1-2 catei de usturoi
  • 1 lingura ulei de masline extravirgin
  • 1 lingurita smantana sau 1-2 linguri iaurt
  • sare
  • 1-2 linguri apa
  • optional, condimente sau verdeturi – busuioc, oregano, patrunjel

Preparare:

 

  • Se zdrobeste usturoiul prin presa.
  • Se freaca cu uleiul si sarea
  • Se adauga smantana sau iaurtul si se omogenizeaza
  • Apoi se adauga apa pentru subtierea sosului si, optional, verdeturi
 
Sosul va fi mai subtire, nu clasica "maioneza", insa veti manca ceva sanatos, fara a pierde bucuria gustului.
 
In cazul in care vreti sa faceti sosul pentru mai multe persoane, adaugati maxim cate o lingura de ulei de masline si o lingurita de smantana pentru fiecare persoana in plus. Puteti inlocui smantana cu iaurt, pe care il puteti adauga in cantitate mai mare.