Evaluarea corecta a greutatii corporale

Statisticile recente arata ca cel putin unul din trei adulti ai lumii este supraponderal si aproape unul din zece este obez. De asemenea, exista peste 40 de milioane de copii cu varsta sub 5 ani care sunt obezi.

Supraponderea sau obezitatea pot afecta grav sanatatea, favorizand bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, probleme ale sistemului muscular si osos (artrita, gonartroza) sau anumite tipuri de cancer (endometrial, de san si de colon). Chiar daca acest aspect este mai putin cunoscut, este important de stiut ca riscul aparitiei problemelor de sanatate incepe sa creasca inca de cand persoana este usor supraponderala, el devenind tot mai mare pe masura ce greutatea creste.

Cum apreciem corect greutatea?

De cele mai multe ori, oamenii sunt apreciati din punct de vedere al greutatii pe baza Indicelui masei corporale (IMC). Acest indice se calculeaza prin raportul intre greutate (exprimata in kg) si patratul inaltimii (in metri). Valoarea normala a acestui indice este intre 18.5 si 24.9. Valorile sub acest interval reprezinta subpondere, iar cele peste limita superioara suprapondere - pana la 29.9, respectiv obezitate - peste 30.

IMC este util atunci cand se analizeaza sanatatea unor grupe largi de populatie, indicele fiind corelat cu incidenta unor markeri ai sanatatii precum hipertensiunea, glicemia, etc. Cu toate acestea, indicele masei corporale nu este un indicator perfect pentru aprecierea sanatatii. Exista persoane considerate supraponderale din punct de vedere al IMC, insa sanatoase din punct de vedere metabolic, dupa cum exista persoane cu un IMC normal, insa nesanatoase din punct de vedere metabolic.

Prin urmare, acest indice este util atunci cand se clasifica populatia din punct de vedere al greutatii, insa nu este de ajuns pentru stabilirea riscului de sanatate la nivel individual, deoarece nu ia in considerare masa musculara, procentul de grasime din corp sau locul unde grasimea este stocata. Astfel, IMC nu tine cont de prezenta grasimii viscerale, care este depozitata adanc sub piele, in jurul organelor interne. Spre deosebire de grasimea subcutanata, care se depune de obicei in jurul soldurilor si coapselor, grasimea viscerala este cea care se formeaza in zona taliei si afecteaza in mod negativ sanatatea.

Pentru a aprecia si mai corect riscul greutatii in exces se folosete un alt indicator - Circumfernta abdominala. Riscul de sindrom metabolic apare atunci cand circumferinta abdomenului este mai mare de 102 cm la barbati si de 88 cm la femei. Sindromul metabolic reprezinta existenta concomitenta, alaturi de obezitate, a cel putin doua dintre urmatoarele afectiuni: hipertensiune, hiperglicemie, colesterol marit si un nivel ridicat al trigliceridelor. Majoritatea bolilor cronice sunt asociate cu sindromul metabolic: bolile cardiovasculare, diabetul, accidentul vascular, bolile renale, steatoza (ficatul gras), Alzheimer, cancerul.

Cum prevenim bolile asociate cu obezitatea

O reteta simpla pentru a atinge si pastra o greutate normala este cea de a mentine un echilibru intre numarul de calorii ingerate si cele folosite. Prin urmare, consumul de alimente si calorii trebuie sa fie corespunzator varstei si activitatii desfasurate (arderilor).

Desi este demonstrat faptul ca obezitatea este asociata cu un numar mare de afectiuni, nu trebuie sa privim scaderea in greutate ca unic obiectiv in scaderea riscului de imbolnavire. Este important in primul rand modul in care are loc scaderea in greutate si, mai ales, respectarea unui stil de viata sanatos, a unui regim alimentar corect - factori care vor duce in mod implicit spre scaderea in greutate.

In plus, greutatea considerata normala prin calculul indicelui masei corporale, poate sa nu fie garantia sanatatii si longevitatii. Desigur ca exista si alti indicatori prin care se poate calcula greutatea ideala in functie de inaltime, varsta si activitatea depusa. Cu toate acestea, greutatea ideala difera pentru fiecare organism in parte, nu tine neaparat de calcule si indicatori, si este atinsa atunci cand persoana are un stil de viata sanatos, cu miscare si un regim alimentar corect, bogat in fibre, vitamine si alimente neprocesate.

Asadar, nu este suficient sa privim scaderea in greutate ca pe o solutie garantata de rezolvare a problemelor de sanatate existente sau potentiale, daca nu este insotita de o viata sanatoasa. Exista numeroase situatii in care persoanele supraponderale incearca cu orice pret sa slabeasca in greutate, uneori adoptand regimuri dezechilibrate si nesanatoase, care adesea pot fi periculoase. In plus, concentrarea efortului doar pe pierderea de kilograme transforma acest proces intr-unul stresant, frustrant si competitiv, in care persoana in cauza "se lupta" cu propriul corp.

Ce trebuie sa facem pentru reglarea greutatii

Pentru a obtine rezultate vizibile si de durata, va recomand sa va concentrati pe un stil de viata sanatos si eliminarea alimentelor periculoase, supraprocesate, urmarind in principal echilibrarea si hranirea corecta a organismului, nu simpla scadere in greutate.
In cazul in care, cu acelasi regim alimentar si de viata, kilogramele incep sa se acumuleze, adresati-va unui specialist pentru a depista eventuale cauze ascunse - dezechilibre hormonale, imunitare sau digestive care impiedica.absorbtia si metabolismul corect.

Nu uitati! Un corp hranit corect, cu un regim de miscare - somn - relaxare adecvat, va tinde in mod natural spre atingerea greutatii sale ideale.

Pentru a afla si a pune in practica masuri concrete de echilibrare si reducere a greutatii, alaturati-va grupului de suport: Grup de slabire naturala
 


Comentarii: 0

Încă nu au fost postate comentarii la acest articol.

Trimiteți un comentariu


Citește și: