Depresia - simptome si cauze ascunse

Depresia este o boala serioasa, foarte des intalnita, care afecteaza toate categoriile de populatie, inclusiv copiii. Se estimeaza ca, la nivel global, mai mult de 300 de milioane de oameni sufera de aceasta afectiune. Numarul cazurilor a crescut in ultimii zeci de ani, pe fondul schimbarilor in stilul de viata si alimentatie, cresterii nivelului de stres si a expunerii la diversi stimuli.

Fiecare om are, in decursul unei vieti, perioade in care se simte mai putin fericit sau chiar trist, ii lipsesc energia si cheful de viata. Aceste episoade pot sa semene cu o depresie, insa de cele mai multe ori ele reprezinta doar o stare de deprimare temporara. Depresia este mai mult decat schimbarile de dispozitie tranzitorii sau reactiile emotionale de scurta durata pe care le avem cand suntem expusi provocarilor de zi cu zi.

Simptomele depresiei
 

  • senzatie de neputinta si deznadejde
  • pesimism si convingerea ca lucrurile nu se vor imbunatati
  • pierderea interesului pentru activitatile obisnuite - hobby-uri, intalniri cu prietenii, relatii sexuale - si incapacitatea de a simti bucurie
  • modificari ale apetitului si greutatii corporale - crestere sau scadere semnificativa in greuitate intr-o perioada scurta
  • modificari ale somnului - insomnie sau somn excesiv
  • nervi sau iritabilitate - senzatie de agitatie, neliniste sau violenta, scaderea nivelului de toleranta si pierderea rabdarii
  • scaderea energiei - senzatie de oboseala, epuizare si dificultati in indeplinirea unor sarcini
  • simt autocritic exacerbat si senzatii puternice de vina sau devalorizare fata de sine
  • comportament riscant - consum de droguri, jocuri de noroc, condus periculos, sporturi extreme
  • probleme cu concentrare - mentinerea focusului, luarea deciziilor sau amintirea unor lucruri
  • dureri inexplicabile - de cap, de spate, de muschi sau stomac sau greata

Factori care contribuie la declansarea unei depresii

De regula, depresia este rezultatul combinarii mai multor factori de natura sociala, psihologica si biologica. Persoanele care trec prin intamplari nefericite precum somajul, pierderea unei persoane dragi sau alte traume psihologice, au sanse mai mari sa dezvolte o depresie. Depresia si starea de sanatate fizica sunt intercolerate: depresia poate declansa simptome fizice, si poate fi, la randul ei, determinata de probleme de sanatate.

Pe langa factorii obisnuiti, exista numeroase situatii in care anumite dezechilibre sau afectiuni mai putin vizibile pot sa stea la baza instalarii depresiei.

Cauze ascunse ale depresiei

O dieta nesanatoasa

Din pacate, oamenii nu inteleg cu adevarat impactul extraordinar pe care mancarea consumata o are asupra starii lor psihice. Consumul de alimente procesate, zahar, uleiuri hidrogenate, produse de panificatie in exces (inclusiv gustari precum saleuri, covrigei, biscuiti), determina instalarea unei stari inflamatorii cronice care cauzeaza dezechilibre atat in corp si organe, cat si la nivelul creierului. In plus, o alimentatie deficitara cauzeaza un deficit de vitamine si minerale cu rol esential in echilibrul emotional.

Hipotiroidismul

Adeseori, a afectiune nediagnosticata a tiroidei, fie tiroida sub-activa, fie tiroidita Hashimoto, pot cauza simptome de oboseala, apatie si depresie. Deoarece analiza markerilor tiroidieni nu este intotdeauna ceruta de medicii de familie sau specialisti, aceste tulburari pot ramane nedepistate. Daca suferiti de stari de tristete sau anxietate, cereti un set de analize pentru tiroida pentru a exclude un eventual dezechilibru.

Dizbioza si permeabilitatea intestinala

In cazul dezechilibrului florei microbiene, nu mai este asigurata functionarea eficienta a intestinului, a sistemului imunitar si secretia unor hormoni si neurotransmitatori ce afecteaza echilibrul emotional si dispozitia.
Deteriorarea tesutului care captuseste peretele intestinului subtire permite trecerea unor particule mai mari decat este normal, in circuitul sanguin ajungand astfel diverse substante alimentare ce cauzeaza balonare, alergii si uneori alterarea dispozitiei.

Tulburarile de somn

Pe langa situatia cunoscuta in care o stare de suparare sau depresiva te impiedica sa dormi, studiile au demonstrat ca exista si o legatura inversa: lipsa somnului poate sa afecteze functionarea corecta a creierului, creand un dezechilibru emotional. Acordati o atentie sporita cantitatii si calitatii somnului dvs! 

Un nivel redus al vitaminei D

Pe langa rolul sau important in imunitate, vitamina D este esentiala pentru mentinerea unei dispozitii bune. Avand in vedere ca expunerea la soare este tot mai redusa, asigurati-va ca aveti un nivel optim de vitamina D. Testati-va nivelul prin analize de sange si luati suplimente in perioadele in care nu stati la soare.

Masuri de prevenire a depresiei
 

  • adoptati o dieta sanatoasa, bogata in nutrienti si saraca in mancare procesata
  • dormiti suficient - pentru un adult sunt necesare minim 7-7,5 ore de somn pe noapte
  • miscati-va zilnic sau practicati un sport
  • relaxati-va cat mai des: un hobby, iesirile cu prietenii sau meditatia sunt cateva metode
  • depistati la timp dezechilibrele hormonale sau nutritive prin analize specifice si suplimentati dieta cu vitamine si minerale 


Adeseori, chiar daca primesc tratament medicamentos, cei care sufera de depresie nu se fac bine.
 Acest lucru poate fi cauzat de faptul ca nu este depistata cauza reala a imbolnavirii lor. In anumite situatii, la baza depresiei poate fi existenta unor alergii sau intolerante alimentare sau o stare de toxicitate (precum cea cu metale grele). De asemenea, pentru ca un tratament sa dea rezultate maxime, este adesea necesara asocierea consilierii psihologice si a terapiei cognitiv-comportamentale.

Pentru a trata corect orice forma de depresie, este important sa depistati cauza corecta, prin analize specifice care depisteaza deficitul vitaminic si adoptarea unei diete de eliminiare, pentru a depista posibile intolerante sau alergii alimentare.

Inainte insa de a ajunge sa o tratati, nu uitati sa preveniti aceasta afectiune extrem de grava!

 


Comentarii: 0

Încă nu au fost postate comentarii la acest articol.

Trimiteți un comentariu


Citește și: