Cum sa faci fata tentatiilor alimentare de sarbatori?

 
Majoritatea dintre noi, mai ales daca respectam obiceiurile traditionale, ne regasim la finalul sarbatorilor mai bogati, din pacate nu doar emotional, ci incarcati cu tot felul de specialitati culinare gustoase si mai putin sanatoase, si, de multe ori, chiar cu cateva kilograme in plus.
 
Ce e de facut? Cum ne pregatim fizic si psihic pentru sarbatori astfel incat sa reducem la maximum impactul asupra greutatii si sanatatii noastre?

Daca nu postim, e bine ca macar cu 1-2 saptamani inainte sa realizam o curatare usoara a corpului:
 

  • adoptam un regim de detoxifiere scurt, 3-7 zile, in care eliminam complet din alimentatie produsele animale, painea si cerealele, optand pentru o alimentatie bazata cu precadere pe lichide: sucuri de legume/fructe, smoothie-uri, fructe si legume crude, ciorbe de legume, supe crema, seminte si nuci
  • adoptam un regim mai bland de curatare, de minim 7 zile, eliminand carnea, lactatele pasteurizate, zaharul si orice aliment alb (faina alba, orez alb) si adaugand sucuri/smoothie-uri si cruditati
  • crestem concomitent aportul de lichide – apa, ceaiuri de plante, sucuri de legume
 

Ne pregatim psihic pentru aceasta perioada plina de tentatii
 

Stabilim clar dezideratul de a nu acumula kilograme in plus - ne propunem sa ne pastram greutatea si chiar o recompensa daca reusim!
 
Cei care au avut astfel de experiente in trecut isi pot aminti cat de greu a fost sa scape de kilogramele acumulate de sarbatori sau daca s-au simtit plini si cu digestia ingreunata. Asadar, nu este rea ideea unei recompense, care poate fi orice ne face placere - o haina, un obiect pe care il dorim sau chiar o bijuterie. 
 

Sfaturi practice pentru a evita tentatiile
 

  • Daca trebuie sa pregatim sau sa comandam dulciuri pentru sarbatori, ne limitam la o cantitate rezonabila, strictul necesar, eventual o cantitate putin peste cea necesara pentru a servi musafirii, sau inlocuim partial sau complet dulciurile obisnuite cu altele prietenoase organismului – pa baza de cereale integrale, seminte, nuci si fructe uscate si miere 
  • Adaptam retetele traditionale, pentru a fi mai putin calorice, sau chiar le inlocuim cu alte retete mai sanatoase, axandu-ne pe salate de legume fierte sau crude, sosuri de legume si carne fiarta sau la cuptor
  • Daca mergem in vizita, mancam acasa suficient, astfel incat, chiar daca suntem tentati cu diferite “bunatati”, sa putem sa consumam doar cantitati mici – adica sa gustam. Punem pe farfurie tot ce dorim sa mancam, avand grija ca, pe langa felurile traditionale sau preferate, sa incapa suficiente legume. Daca mancam pe sarite (adica gustam in continuu cate o bucata de ceva), nu vom mai putea tine evidenta cantitatii de mancare consumata.
  • Incercam sa respectam pe cat posibil combinarea corecta a alimentelor, astfel incat, chiar daca ceea ce mancam nu este ceva considerat dietetic sau “sanatos”, cel putin sa nu fie amestecat cu alte alimente nerecomandate. Astfel, carnea o asociem cu legume fierte sau crude si salate, amidonoasele le asociem cu salate de cruditati, iar dulciurile le mancam inainte sau intre mese.
  • Pastram crescut nivelul de apa consumat si incercam sa limitam cat de mult posibil consumul de alcool.
  • Facem exercitii fizice sau plimbari.
  • Dormim suficient si ne relaxam
 
Sansele de reusita vor fi mai mari daca pornim de la inceput cu ideea ca sarbatorile sunt un prilej minunat de a petrece timp cu familia sau prietenii si de a ne relaxa, si nu un motiv justificat ca sa gustam si degustam adevarate bombe calorice care vor lasa urme asupra corpului nostru. 

Pentru suport si slabire naturala, alatura-te grupului de facebook Slabire naturala fara diete

Comentarii: 0

Încă nu au fost postate comentarii la acest articol.

Trimiteți un comentariu


Citește și: