Dovlecelul - beneficii
Chiar daca pare un aliment obisnuit si accesibil, putini oameni cunosc adevarata valoare nutritiva a banalului dovlecel (zis si zucchini). Iata cateva dintre calitatile acestei legume:
- este sursa importanta de antioxoidanti si vitamina C, o cantitate mare aflandu-se in coaja. Un dovlecel mediu contine mai mult de jumatate din doza zilnica recomandata de vitamina C
- contine foarte mult potasiu - contribuie la mentinerea sanatatii inimii si a echilibrului mineral
- are proprietati antiinflamatorii - contine in principal apa si carbohidrati (polizaharide), intre care o cantitate importanta de pectina. Fibrele de pectina scad in mod natural colesterolul si reduc inflamatia
- sprijina pierderea in greutate - este format din multa apa si fibre, are putine calorii si este satios
- este foarte indicat pentru bolnavii de guta (cu acid uric crescut), deoarece are o cantitate mica de purine si reduce nivelul acidului uric din sange
- imbunatateste digestia - hidrateaza si furnizeaza electroliti si si fibre care ajuta la calmarea stomacului si protectia peretelui intestinal. Sunt foarte usor de digerat, avand o cantitate mare de apa.
- contribuie la sanatatea ochilor - contine vitamina C, mangan, beta caroten, luteina si zeaxantina - antioxidanti ce previn si trateaza degenerarea maculara, cataracta si glaucomul
- au un continut mare de vitamine din grupul B - folat, vit. B1 sau B6 care sprijuna metabolismul, sanatatea mentala si mentin crescut nivelul de energie.
Il putem consuma in diferite moduri - raw - sub forma de paste din dovlecel, copt in cuptor (umplut cu legume/orez/carne), la gratar, ca blat de pizza (pizza pe blat de dovlecel) sau incorporat in diferite sosuri (sos de legume pentru paste).