7 greseli de alimentatie care ne impiedica sa slabim

 

De multe ori aud de la cunoscuti sau pacienti urmatoarele afirmatii: "Am grija ce mananc/ma abtin de la alimentele nesanatoase sau fac mult sport, insa nu reusesc sa slabesc!"

Aceasta situatie apare foarte des si are foarte multe cauze. Iata cateva greseli comune pe care le fac oamenii in timp ce considera ca mananca sanatos sau incearca sa slabeasca:

Renuntarea la gustari

 
Unele persoane renunta la gustari, crezand ca daca mananca doar 3 mese pe zi, vor slabi. Acest lucru nu e neaparat necesar, deoarece o pauza foarte mare intre mese poate genera o senzatie de foame prelungita, care stimuleaza organismul sa retina ca rezerve o mai mare parte din ceea ce primeste la masa urmatoare, considerand ca trece printr-o perioada de foamete. In plus, conteaza mult si componenta celor 3 mese, pentru ca nu e suficient sa renunti la gustari, dar sa continui sa ai mesele principale gresite, fie din punct de vedere al calitatii nutritionale, fie ca si combinare a alimentelor.  
 
Solutia: pastrati gustarile, insa inlocuiti-le cu unele sanatoase: fructe, nuci, seminte, etc.

Masuratul “cu ochii”

 
Folositi uleiul, sarea sau zaharul prin “aprecierea dupa ochi”? Atunci exista sanse foarte mari sa credeti doar ca mancati sanatos, desi acestu lucru nu se intampla. 
 
Diferenta intre o lingurita de ulei si o lingura de ulei este de 80 calorii si cca 9 grame de gasimi. Vi se pare la fel? Iar in cazul in care uleiul este unul mai putin sanatos si folosit ca baza pentru mancare, efectele negative sunt si mai mari.
 
Diferenta intre o jumatate de lingurita de sare si o lingurita de sare reprezinta aproximativ jumatate din doza zilnica recomandata.
 
In ce priveste zaharul, trebuie sa precizez de la inceput ca nu este sanatos de folosit, indiferent daca e sau nu masurat, insa, daca gatiti sau coaceti ceva, conteaza foarte mult daca puneti o cantitate mai mica de zahar sau una mai mare. Incercati sa nu apreciati cu ochiul sau sa turnati pur si simplu. 
 
Solutia: luati o lingurita sau o lingura si... masurati.

Incep ziua in mod sanatos – beau smoothie sau suc natural

 
Un smoothie este prin definitie ceva sanatos, nu-i asa? Ei bine, depinde! Daca asa cum aud adesea, smoothie-ul sau sucul este o colectie de fructe, atunci nu mai putem spune ca este ceva sanatos.
 
Un suc sau un smoothie sanatos trebuie sa fie format in principal din legume. Fructele se adauga in cantitate mica, pentru gust si indulcire. Daca folositi doar fructe, atunci va faceti un mare deserviciu si nu trebuie sa va mire ca nu reusiti sa slabiti. Pe langa numarul mare de calorii, aceste bauturi au un continut redus de fibre si, deoarece sunt ingerate foarte rapid, fara mestecare, organismul primeste brusc o cantitate mare de zahar (fructoza), care afecteaza metabolismul glucidic si are consecinte nefaste asupra sanatatii pe termen lung. 
 
Solutia: adaugati cat mai putine fructe in sucul sau smoothie-ul dvs.

Fac foarte mult sport, insa nu slabesc!

 
Acest lucru se intampla mult mai des decat credeti. In ultimii ani, s-a dezvoltat o adevarata moda privind mersul la sala, practicarea jogging-ului sau a unor variate forme de exercitii aerobice coordonate de instructori (gen zumba, step, cardio, tae bo, etc.) 
 
Sa faci miscare este fara indoiala un lucru sanatos si necesar, insa nu va duce neaparat si la pierderea in greutate dorita. Acest lucru apare din mai multe motive. De multe ori, cei care fac sport nu isi ajusteaza si alimentatia in conformitate cu nivelul si tipul de efort depus. Prea mult sport poate sa insemne un necesar caloric si nutritional sporit, care e satisfacut adesea cu alimentele nepotrivite si la momentele nepotrivite, sau, din contra, care nu este satisfacut, ceea ce pune organismul in stare de stres. De asemenea, exista si persoane care fac sport si continua sa manance la fel, considerand ca daca fac miscare este suficient. Aceste abordari sunt gresite, deoarece 80% din procesul de slabire sta... in farfurie :)  
 
Solutia: practicati sport atat cat este nevoie si, neaparat, adoptati o dieta sanatoasa si in conformitate cu tipul si nivelul de efort depus.

Consumul alimentelor “low-fat” sau de tip “diet"

 
Multi oameni considera ca fac ceva bun pentru sananatea lor si ca vor slabi consumand produse sarace in grasimi, cum sunt unele lactate, de examplu, sau produse “diet”, precum Coca Cola Zero. Din pacate, acest obicei are adesea efectul opus. De multe ori, produsele procesate si sarace in grasimi sunt mult mai bogate in zahar, pentru a compensa faptul ca absenta grasimii afecteaza calitatea gustului. Acest lucru este valabil si in cazul iaurturilor cu fructe degresate, care au o cantitate foarte mare de zahar adaugat. Absenta grasimii face ca alimentul sa tina mai putin de foame, prin urmare, veti manca mai repede urmatoarea masa.
 
In ce priveste bauturile carbogazoase fara zahar, ele devin foarte nocive pentru sanatate, deoarece contin indulcitori artificiali al caror consum produce efecte negative nedorite asupra organismului, fiind practic mai periculoase decat cele cu zahar.
 
Solutia: consumati alimente integrale nedegresate si sanatoase, in cantitati rezonabile, si evitati eticheta “low-fat”.

Mananc foarte putin si totusi nu slabesc

 
Desi pare ceva ciudat, intalnim foarte des aceasta situatie. Unii fac greseli mancand prea multe calorii, iar altii... prea putine!
Organismul are nevoie de un anumit numar de calorii pentru a functiona normal in conditiile activitatii sale zilnice obisnuite. Daca mancam peste acest numar de calorii, este evident ca ne vom ingrasa. Daca mancam cu ceva mai putin decat numarul necesar, este foarte probabil ca vom slabi (pana la un anumit punct). 
 
Ce se intampla insa in cazul in care mancam mult prea putine calorii fata de nivelul optim?  In aceste situatii, dupa o scurta perioada initiala in care slabiti, organismul va intra in modul "post" si va declansa metodele proprii de conservare, adica va creste nivelul de depozitare a caloriilor ingerate, pentru a se asigura ca are suficiente stocuri sa faca fata foametei. Efectul este, asadar, cel opus.
 
Solutia: aflati care este nivelul optim de calorii pentru corpul dvs si nu reduceti acest nivel sub limita de siguranta. Inlocuiti alimentele cu unele sanatoase, in loc sa taiati pur si simplu caloriile din meniul zilnic.

Combinarea incorecta a alimentelor

 
Multe persoane se straduiesc sa manance sanatos, evitand alimentele procesate, dulciurile si produsele de patiserie. Cu toate acestea, greutatea lor poate sa stagneze sau chiar sa creasca.
 
Pe langa faptul ca alegem sa consumam alimente sanatoase si cat mai integrale, este foarte important cum le combinam. Pentru a asigura digestia corecta, eliminarea corecta a toxinelor si absorbtia corecta a nutrientilor, alimentele trebuie combinate corect. Chiar daca masa e formata in mare parte din produse naturale sau gatite in casa, nu ne este de mult ajutor sa le amestecam intr-un mod nepotrivit, ingreunand astfel digestia si favorizand acumularea grasimii.
 
Solutia: combinati grupele de alimente corect si pastrati mesele cat mai simple.
 
 
Pe langa aceste greseli comune care ne impiedica sa slabim, exista multe alte erori pe care oamenii le fac atat in felul in care se alimenteaza, cat si in stilul de viata.

De asemenea, exista foarte multe situatii in care anumite afectiuni, dezechilibre functionale sau hormonale, sau deficitul anumitor nutrienti impiedica organismul sa atinga greutatea ideala, favorizand acumularea grasimii - vezi
Factori care impiedica slabirea
 

Se poate atinge greutatea ideala intr-un mod natural, fara diete frustrante, fara produse pentru slabit si, mai ales, fara a avea senzatia ca suferiti de foame?

Raspunsul este DA! 
 


 

 


Comentarii: 0

Încă nu au fost postate comentarii la acest articol.

Trimiteți un comentariu


Citește și: