De ce este util sa consulti un nutritionist
Poate ati incercat, sporadic sau chiar pentru perioade mai lungi de timp, sa tineti tot felul de diete, mai mult sau mai putin populare, unele ciudate, nesatisfacatoare sau chiar frustrante. Unii probabil ati citit si carti de autoeducare in domeniul nutritiei sau ati urmarit programe TV pe aceste teme.
Cu toate aceste eforturi laudabile pe care le-ati depus, exista numeroase situatii in care problemele de sanatate sau de greutate au ramas, nu-i asa?
Sfaturile general valabile si dietele aflate in voga pe internet sunt exact atat: sfaturi general valabile sau diete. Tocmai de aceea, chiar daca multe dintre ele sunt bune, nu se potrivesc oricui, pentru ca, nu-i asa, adevaratul terapeut trateaza pacientul, nu boala sau simptomul. Acesta este unul dintre beneficiile esentiale ale colaborararii cu un nutritionist. Un practician competent in domeniul nutritiei terapeutice va observa intregul tablou, nu va trata doar simptomele pe care le aveti si nu va va prescrie diete general valabile. Acesta va determina starea exacta a sanatatii voastre, va observa ce simptome si ce afectiuni aveti, va face legatura intre ele si va incerca sa corecteze dezechilibrele care stau la baza.
Aceasta abordare personalizata a fiecarui pacient face diferenta intre un tratament alopat standard (care de regula vizeaza un simptom, nu si cauza) sau o dieta preluata de undeva, si un regim de viata si de alimentatie specific nevoilor si afectiunilor fiecarei persoane.
In acest context, fie ca va aflati la inceputul drumului in ce priveste adoptarea unui stil de viata sanatos, fie ca intampinati dificultati in a va mentine pe drumul corect sau a continua demersurile adoptate, iata care sunt beneficiile colaborarii cu un nutritionist:
De ce sa apelati la un cabinet de nutritie
Evitati starea de confuzie datorata informatiilor contradictorii
De-a lungul timpului au aparut tot felul de informatii, de multe ori opuse, despre alimentele pe care e bine sa le consumati si despre cele care trebuie complet evitate. Cercetarile stiintifice in domeniul sanatatii si nutritiei sunt in continua desfasurare, iar descoperirile se contrazic adeseori. Aceste diferente pot aparea fie datorita aplicarii unor metode de cercetare diferite, fie conduitei celor care formeaza obiectul studiului, fie, in anumite cazuri, chiar interpretarii eronate sau incomplete a rezultatelor (in functie si de cine se afla in spatele studiului).
Specialistii in nutritie si medicina functionala sunt la curent cu studiile si cu rezultatele acestora, o parte a muncii lor fiind chiar aceea de a alege din volumul imens de informatii si de a-si folosi cunostintele pentru a aplica aceste descoperiri nevoilor specifice ale clientilor. Astfel, puteti sa beneficiati de informatii actualizate si de o viziune echilibrata si de ansamblu asupra tuturor descoperirilor si practicilor in domeniul nutritiei sanatoase sau a stilului de viata.
Intelegeti mai bine care sunt problemele cu care va confruntati si ce trebuie sa faceti pentru a le elimina
Multi oameni, fie ca au afectiuni diagnosticate, fie ca sufera de simptome asa-zis comune, insa deranjante, nu inteleg pe deplin nici cauzele care au dus la aceste manifestari, nici modul in care ei insisi au contribuit la acestea sau in ce fel trebuie sa actioneze pentru a le remedia.
Consultand un terapeut nutritionist, va fi mai usor sa identificati adevaratele cauze ale dezechilibrului, descoperind radacina problemelor care va deranjeaza. Constientizand acest lucru, precum si obstacolele de natura nutritionala, psihica sau emotionala care pot contribui la mentinerea unei stari de dezechilibru, veti reusi sa gasiti mai usor calea pe care trebuie sa o urmati pentru restabilirea sanatatii. De multe ori cauzele sunt ascunse si nu tin doar de felul in care va hraniti sau de cata miscare faceti.
Va ajuta sa abordati mai usor problemele de sanatate nou aparute
Descoperirea recenta a unei afectiuni care are si implicatii nutritionale (precum diabetul, hipertensiunea sau alergiile alimentare), poate fi dificil de abordat si poate da o stare de nesiguranta bolnavului in ce priveste alimentele pe care ar trebui sau nu sa le consume.
Pe langa aceste afectiuni corelate in mod evident cu alimentatia, exista o multime de alte boli care sunt determinate de regimul alimentar (incredibil de multe, ar fi mai corect spus). Avand in vedere ca educatia nutritionala a studentilor la medicina este una minimala, exista riscul ca medicul de familie sau cel specialist sa nu poata acorda pacientului un ghid alimentar complet pentru afectiunea tratata. Astfel, nutritionistii colaboreaza cu medicii pentru a creste valoarea serviciului medical acordat si din punct de vedere nutritional.
Va sustine in parcursul spre o viata sanatoasa, evitand astfel blocajele
De obicei, atunci cand se orienteaza spre adoptarea unui stil de viata sanatos, oamenii trec prin mai multe etape:
- urmaresc constant acest subiect si cocheteaza cu ideea de a incepe o schimbare
- iau decizia de a urma calea sanatatii si se pregatesc psihologic
- aplica schimbarile si adopta noul regim de viata si conduita alimentara corecta
- ultima faza, extrem de importanta, este cea in care ei trebuie sa mentina programul nutritional si schimbarile adoptate in stilul de viata
Astfel, atunci cand incercati sa adoptati un stil de viata sanatos si sa va schimbati regimul alimentar pentru a preveni sau trata anumite boli, puteti sa intampinati dificultati la trecerea dintr-o etapa in alta, ramanand blocati intr-o anumita faza. Punerea in aplicare a acestor schimbari este mai usoara atunci cand sunteti sprijiniti sau indrumati de o persoana calificata.
In prima etapa, nutritionistul va poate ajuta sa treceti peste nehotarare, explicandu-va felul in care un regim alimentar adecvat va va ajuta sa scapati de simptomele nedorite si sa va imbunatatiti sanatatea.
In timpul etapei de implementare, acesta poate sa anticipeze momentele dificile care pot aparea, va ofera retete concrete si alternative potrivite atat afectiunilor, cat si gusturilor dumneavoastra.
Sedintele de control periodice si colaborarea cu un nutritionist va pot ajuta sa va mentineti pe directia corecta si sa ramaneti motivati, acesta urmarind progresul pe care l-ati facut si ajustand planul alimentar sau suplimentele asociate in functie de evolutia dvs.
Veti invata cum sa va hraniti si sa va ingrijiti in cel mai bun mod
Scopul unui nutritionist nu este sa va scrie o reteta sau o dieta care sa va fie de folos doar pentru o perioada de timp sau pentru o anumita afectiune. Colaborand cu un nutritionist veti afla care sunt practicile bune sau gresite, cum sa luati decizii corecte in ce priveste sanatatea, dar, mai ales, veti intelege cu adevarat felul in care tot ceea ce faceti va afecteaza, devenind astfel capabili sa va purtati singuri de grija pana la o varsta inaintata.
Prin urmare, in oricare dintre etape v-ati afla in demersul spre o viata sanatoasa, este avantajos sa aveti un partener de drum care sa va sprijine.
Completati
CHESTIONARUL STARII de SANATATE
si veti primi gratuit o evaluare preliminara a starii de sanatate si recomandari de baza (personalizate) privind masurile pe care trebuie sa le luati pentru a va simti mai bine.