Mancare de linte

Stiati ca lintea este unul dintre alimentele principale aflate in meniul celor care traiesc in asa-numitele "blue zones" - adica acele zone de pe glob in care populatia este cea mai longeviva?

Daca acest lucru nu va motiveaza suficient sa o consumati, sa mai spunem si ca ea are o concentratie extrem de ridicata de vitamine, minerale si proteine, si una scazuta de grasimi. Este bogata in fier, fosfor, mangan, molibden, potasiu, cupru, zinc, vitaminele B5, B6 si B9 (acid folic), si contine o cantitate mare de fibre.

Toate aceste calitati o recomanda pentru consumul frecvent, in diferite forme: supe, salate, tocanite, linte batuta. 

Iata o reteta foarte rapida, care este potrivita si pentru post, fiind, in plus, un fel bine acceptat de copii:

  

Ingrediente 4 portii
 

  • 1 cana (200 g) linte rosie sau verde
  • 1/2 ceapa
  • 1/4 ardei
  • 1/2 lgta praf de usturoi
  • 2 fire patrunjel verde
  • 1 lgta ulei de pulpe de masline
  • 1 lg fulgi de drojdie
  • 1 lingura smantana (optional)
  • 2-3 cani de apa

Preparare
 

Se pune ceapa taiata marunt intr-un vas uns cu uleiul de masline, se adauga putina sare si se caleste scurt, sub un minut. Apoi se adauga lintea spalata si scursa in prealabil (nu necesita inmuiere). Se adauga apa si sare si se lasa sa fiarba la foc incet. Lintea rosie fierbe in 10-15 minute, cea verde in cca 20. (Atentie: daca fierbe prea tare sau prea mult, se zdrobeste!) 
 
Se verifica daca a fiert si apoi se stinge focul. Daca este prea subtire, se poate ingrosa in prealabil cu putina faina integrala sau amidon de tapioca. Dupa ce se stinge focul, se adauga patrunjelul si ardeiul taiate marunt, praful de usturoi, fulgii de drojdie si smantana.
 
Se serveste cu paine prajita. 

 


Citește și: