Cum sa ne hranim corect cand postim

In ultima vreme este practicata foarte des detoxifierea periodica, ca metoda de curatare a organismului si impulsionare a sanatatii. Cu toate acestea, exista numeroase voci care considera ca aceasta practica nu ar fi necesara, pentru ca organismul are propriile lui metode de detoxifiere. Acest lucru ar putea fi valabil pentru un organism care traieste intr-un mediu sanatos (nepoluat), care se hraneste cu alimente naturale (nu prelucrate industrial si pline de aditivi chimici), care respira un aer curat (nu toxic) si este supus unui nivel de stres minimal (nu permanent). Din pacate, in prezent, oamenii nu traiesc nici pe departe in aceste conditii ideale.

 
In acest context, postul, ca practica straveche, nu face decat sa confirme utilitatea unei detoxifieri periodice pentru sanatatea organismului uman. Desi incetatenit ca o practica religioasa, postul reprezinta, de fapt, o reteta prin care oamenii sa isi ajute organismul practicand periodic un ritual de purificare - fizica si psihica. Asadar, daca este practicat corect, postul reprezinta un beneficiu pentru sanatate.
 

Cand postul face mai mult rau decat bine

 
Pornind de la ideea ca postul este un obicei sanatos, ne intrebam, poate, de ce exista in prezent oameni care tin cu religiozitate toate posturile, insa nu beneficiaza nici de o sanatate mai buna, nici de o stare spirituala evoluata. Raspunsul este foarte simplu: ideea de post este in prezent inteleasa gresit. 
 
Multi oameni tin post pentru ca asa le spune parintele la biserica sau pentru ca asa au invatat in familie, insa nu inteleg pe deplin scopul si semnificatia acestei practici. Exista numeroase cazuri in care oamenii, desi postesc, continua sa aiba aceleasi obiceiuri gresite fata de ei insisi sau fata de altii, continua sa gandeasca negativ, sa se comporte urat sau sa nu aprecieze ceea ce au (multi nu mai tin cont nici de semnificatia religioasa a postului, din perspectiva crestina) - latura spirituala a postului este astfel complet neglijata.
 
De asemenea, din cauza necunoasterii si lipsei de timp, alimentele consumate in post nu mai seamana deloc cu ceea ce consumau bunicii nostri. Acum exista nenumarate variante de alimente procesate si conserve, facute special pentru cei care postesc sau nu consuma produse animale. Acest lucru nu ar fi ceva rau daca produsele respective ar fi de calitate. Din pacate, majoritatea produselor speciale pentru post,  comercializate pe scara larga, sunt fie slabe din punct de vedere nutritiv, fie de o calitate proasta (continand diferite substante de umplutura si aditivi nesanatosi).
 
Cei care postesc si se rezuma doar la a exclude complet produsele animale si a le inlocui cu diverse alimente la indemana, procesate, nenaturale si lipsite de valoare nutritiva, transforma aceasta practica in una nociva pentru organism.
 

Ce ar trebui sa consumam in post


Pentru a beneficia cu adevarat de efectele pozitive ale postului, cei care tin post ar trebui sa consume alimente cat mai naturale si neprocesate, multe legume verzi si leguminoase, boabe, fructe, seminte, nuci si cereale integrale. De asemenea, trebuie sa bea cat mai multa apa, pentru hidratarea corecta si facilitarea eliminarii toxinelor. 
 
Altfel, putem doar sa ne amagim ca postim cu adevarat mancand o multime de produse de panificatie, croissante, covrigi, cartofi prajiti si conserve vegetale, pentru ca, chiar pornind de la varianta religioasa, un credincios nu poate sa-si imagineze ca Dumnezeu a randuit postul pentru oameni doar cu scopul de a-i priva de produsele animale. Intentia SA trebuie sa fi fost una in folosul omului, nu-i asa?
 
Adevarata semnificatie a postului este purificarea/curatarea fizica si spirituala, care nu se poate face decat cu alimente naturale si ganduri bune.   

 


Comentarii: 0

Încă nu au fost postate comentarii la acest articol.

Trimiteți un comentariu


Citește și: