Va plangeti adesea de oboseala, aveti o usoara depresie si nu reusiti sa opriti cresterea in greutate? Dormiti prost sau va cade parul? Atentie! Desi pot fi considerate niste simptome comune, ce pot fi atribuite diferitor cauze, fiecare dintre aceste manifestari poate ascunde o problema a tiroidei. Nu le neglijati! Statisticile spun ca opt femei din zece vor dezvolta o afectiune a tiroidei in timpul vietii lor.
Oboseala prelungita
Senzatia de oboseala si de lipsa a energiei este un simptom care poate fi asociat cu o multitudine de stari si afectiuni, insa el este de foarte multe ori determinat de hipotiroidism (productia insuficienta de hormoni tiroidieni).
Hormonii produsi de tiroida, glanda in forma de fluture situata in partea din fata a gatului, controleaza modul in care corpul utilizeaza energia. Astfel, activitatea tiroidei controleaza metabolismul - transformarea hranei in energie - si influenteaza puternic activitatea inimii, muschilor, oaselor, sistemului digestiv si creierului.
Atunci cand cantitatea de hormoni tiroidieni care circula prin sange este prea mica, muschii si celulele nu primesc destule semnale de stimulare, ceea ce determina o incetinire a functiilor organismului per ansamblu. Daca vi se intampla sa va simtiti obositi chiar si dimineata, dupa un somn complet, acest lucru poate fi un semn ca tiroida nu functioneaza la nivelul optim.
Cresterea in greutate
Daca se intampla sa cresteti sustinut in greutate fara a avea senzatia ca mancati mai mult, sau intampinati dificultati atunci cand incercati sa slabiti, de vina poate fi o afectiune a tiroidei, hipotiroidismul.
La polul opus, o scadere brusca si neprogramata in greutate poate fi un semn de hipertiroidism.
Subtierea si caderea parului
Parul uscat si fragil, care se rupe sau cade usor, poate fi un semnal de alarma ca exista o disfunctie tiroidiana. O cantitate scazuta de hormoni tiroidieni perturba ciclul de crestere a parului si determina trecerea unui numar mare de foliculi in faza de odihna, ceea ce rezulta in pierderea parului, uneori pe toata suprafata corpului, inlcusiv partile exterioare ale sprancenelor.
In cazul hiperactivitatii tiroidei poate avea loc o subtiere a parului de pe cap.
Depresia
Deprimarea sau tristetea nejustificata pot, de asemenea, sa fie un simptom de hipotiroidism, deoarece nivelul hormonilor tiroidieni influenteaza secretia de serotonina (hormonul starii de bine). O tiroida cu activitate insuficienta determina reducerea activitatii organismului sub diferite aspecte, afectand inclusiv activitatea cerebrala.
Anxietatea si iritabilitatea
Starile anxioase si iritabilitatea crescuta sunt adesea asociate cu hipertiroidismul (glanda tiroida produce prea multi hormoni tiroidieni). Metabolismul si intreg organismul sunt astfel impulsionate de mesajul de alerta si actiune pe care acesti hormoni il raspandesc in corp, ceea ce determina un consum accelerat al caloriilor (scadere in greutate) si o stare permanenta de agitatie. In cazul in care simtiti ca nu puteti intra intr-o stare de relaxare si linistire, de vina ar putea fi o tiroida prea activa.
Lipsa de claritate mentala
In cazul in care va confruntati cu senzatii de confuzie, uitare si lipsa de focus, puteti sa luati in calcul si o afectiune a tiroidei. Hiperactivitatea tiroidiana poate cauza dificultati in concentrare, in timp ce hipoactivitatea determina uitare si ceata mentala. Uneori aceste simptome pot aparea si ca urmare a lipsei cronice de somn.
Palpitatiile
Palpitatiile pot fi percepute ca niste tremuraturi ale inimii, sau puteti avea senzatia ca inima nu bate regulat, fie mai rar, fie mai tare sau mai rapid. Acest lucru se poate simti fie in piept, fie in zonele unde pulsul se simte puternic – de exemplu in zona gatului. Palpitatiile pot fi un semn de hipertiroidism.
Pielea uscata si aspra
Pielea uscata sau iritata poate sa fie, de asemenea, un simptom de hipotiroidism. Aceste modificari pot fi datorate unei reduceri a transpiratiei, cauzata de scaderea activitatii tiroidei. Neavand suficienta umiditate, pielea devine uscata si aspra, iar unghiile se rup usor.
Tulburarile digestive
Persoanele care sufera de hipotiroidism se plang adesea de constipatie. Incetinirea activitatii digestive determina o reducere a motilitatii intestinale.
La polul opus, o glanda tiroida hiperactiva poate cauza diaree sau scaune mai frecvente.
Tulburarile menstruale
In hipotiroidism, menstruatiile pot aparea mai des, fiind, in acelasi timp, mai lungi si mai puternice.
In caz de hipertiroidism, nivelul ridicat al hormonilor tiroidieni cauzeaza diverse neregularitati: cicluri mai scurte, mai distantate in timp si mult mai usoare.
Hipertensiunea
Cresterea tensiunii arteriale poate fi un semn al tulburarilor de tiroida, atat in caz de hipertiroidism, cat si de hipotiroidism. Persoanele care sufera de hipotiroidism au un risc mai mare sa dezvolte hipertensiune. Desi la inceput cantitatea redusa de hormoni tiroidieni determina scaderea pulsului, care afecteaza puterea de pompare si practic reduce tensiunea, in timp, organismul va cauta sa compenseze scaderea tensiunii prin actiuni care vor contribui la scaderea flexibilitatii vaselor sanguine, aparitia aterosclerozei si cresterea tensiunii arteriale.
Tulburi de reglare a temperaturii
Senzatia de frig si frisoanele pot fi cauzate de hipotiroidism. Datorita cantitatii reduse de hormonii tiroidieni, activitatea organismului incetineste. Scazand metabolismul, scad si arderile energetice si se produce mai putina caldura.
In cazul unei tiroide hiperactive, celulele produc o cantitate mare de energie, cauzand o senzatie de caldura si transpiratia abundenta.
Ingrosarea vocii sau senzatii ciudate in gat
Modificarea vocii sau aparitia unui nodul la nivelul gatului pot semnaliza o problema de tiroida. In aceste cazuri este bine sa verificati in oglinda daca in momentul in care inghititi apa observati un aspect deformat in partea de jos a gatului, sub marul lui Adam in cazul barbatilor.
Probleme cu somnul
Senzatia permanenta de somnolenta poate fi un semn de hipotiroidism. Tiroida, ca motor al organismului, poate cauza prin scaderea activitatii ei o reducere a functiilor intregului organism, creand senzatia de somn.
In cazul opus, cand nu reusiti sa va odihniti, de vina poate fi o tiroida hiperactiva, care determina cresterea pulsului si anxietate, ceea ce ingreuneaza adormirea sau provoaca un somn intrerupt.
Probleme de fertilitate
Daca ati incercat pentru o perioada mai mare de timp sa concepeti un copil fara sa reusiti, acest lucru poate fi datorat si unei probleme de tiroida. Atat hipotiroidismul, cat si hipertiroidismul, pot afecta procesul ovulatiei, determinand infertilitatea. In plus, tulburarile de tiroida cauzeaza adesea complicatii in timpul sarcinii si pot afecta sanatatea fatului.
Colesterol marit
Nivelul ridicat al LDL-ului - componenta "rea" a colesterolului, care nu poate fi redus prin alimentatie, sport sau medicatie, a fost asociat cu hipotiroidismul. Lasata netratata, o activitate redusa a glandei tiroide poate duce la probleme ale inimii, cum ar fi o inima marita sau un infarct.
Afectiuni autoimune
Bolile tiroidei pot fi cauzate si de reactia autoimuna a organismului fata de propriile celule. Afectiunile autoimune cel mai des intalnite ale tiroidei sunt Tiroidita Hashimoto si Boala Graves.
Cauzele care declanseaza bolile autoimune sunt diverse si adesea prognosticul afectiunilor respective poate fi unul bun, daca se intervine din timp prin echilibrarea hormonala, inlaturarea cauzelor declansatoare, ajustarea alimentatiei si suplimentarea corespunzatoare a dietei cu nutrienti esentiali.
Testati-va tiroida!
Daca aveti unul sau mai multe dintre aceste simptome, este indicat sa consultati medicul si sa cereti un set de analize pentru verificarea hormonilor tiroidieni.
Oricare dintre afectiunile tiroidei pot fi tratate si ameliorate atat prin suplimentarea cu hormoni, dar si prin alimentatia corecta, inlaturarea factorilor declansatori si corectarea deficitului de nutrienti.