Alergia respiratorie la copii

Studiu de caz

Pentru ca in prezent tot mai multi copii sufera de alergii respiratorii si astm, multi fiind tratati luni sau ani in sir cu medicamente alopate care au diverse efecte secundare, vreau sa va prezint un caz de alergie respiratorie tratat exclusiv pe cai naturale.

Subiectul este un baiat de 12 ani, la care se instaleaza, o data cu o raceala minora, un sindrom de tuse iritativa. Debutul tusei are loc la sfarsitul lunii iunie. La inceput, primeste un sirop de tuse pe baza de plante, care amelioreaza usor simptomele, insa acestea nu dispar.

Dupa circa 2 luni de la debut, timp in care diverse siropuri de plante alternate si o cura de aerosoli marini nu reusesc sa opreasca tusea, baiatul este consultat de un medic pneumoftiziolog. Acolo i se face testul de spirometrie, care iese normal, si un set de teste cutanate pentru a depista posibile alergii. Acestea arata o reactie alergica pronuntata la polen, praful de casa si mucegai. Doamna doctor insista ca este nevoie de tratament alopat antialergic, desi mama ar prefera o abordare mai blanda. I se recomanda igienizarea locuintei - indepartarea surselor de mucegai si de praf de casa, instalarea unui dezumidificator, plus o combinatie de medicamente alopate (antihistaminice, picaturi cu corticosteroizi si Singulair) pentru o perioada de 3 luni.

Mama respecta indicatiile in ce priveste igienizarea, indepartand posibilele surse de mucegai si praf de casa, insa, dupa ce se documenteaza legat de efectele secundare ale medicatiei prescrise (mai ales cele ale substantei active Montelukast), ia decizia sa incerce mai intai o alta abordare, un tratament natural.

De la inceputul lunii septembrie, baiatul incepe o schema de tratament naturist, cu suplimente speciale pentru combaterea alergiilor. In plus, primeste zilnic alimente antiinflamatoare sub forma de smoothie, alaturi de alte suplimente menite sa echilibreze imunitatea si functionarea organsimului (vit C, magneziu, extracte gemoterapice, etc). De asemenea, din alimentatie au fost indepartate sau reduse alimentele cu potential alergen. In acelasi timp, deoarece suspectam ca acest puseu alergic a aparut pe fondul unei imunitati scazute si in corelatie cu o perioada de stres psihic si scolar, am apelat si la serviciile unui medic homeopat, fiindu-i recomandat un tratament cu remediu unic.

Dupa circa 2 luni de la inceperea acestui tratament combinat, tusea s-a rarit si si-a modificat caracterul, transformandu-se in tuse productiva, apoi a disparut complet. Incepand cu luna decembrie, copilul nu a mai tusit deloc.

Cu toate ca medicul a insistat ca tratamentul alopat este absolut necesar pentru ca, altfel, "de acum inainte, la orice raceala baiatul va dezvolta aceasta tuse", acest lucru nu s-a intamplat. Chiar daca a fost usor racit, tusea nu a revenit.

Prezentarea acestui caz nu urmareste sa indeparteze pacientii sau parintii de tratamentul alopat (care in anumite cazuri poate fi necesar si important), ci sa arate faptul ca multe dintre manifestarile alergice pot fi inlaturate pe cale naturala, evitand riscurile folosirii pe termen lung a unor substante chimice cu efecte adverse periculoase. In plus, cauzele unor astfel de manifestari alergice (fie ca este vorba despre tuse, stranut, inflamatia sinusurilor sau nas infundat) sunt complexe si este important sa fie depistate si corectate (nu doar cele ce tin de mediu, ci mai ales cele care tin de factori alimentari sau chiar psihologici).

 


Comentarii: 2

Cornelia Liebler

M-ar interesa aceasta schema de tratament,unde se poate gasi?

Buna ziua! Aceasta schema a fost gandita de mine si a fost adaptata acestui caz. Imi puteti scrie pe adresa info@nutritie-si-stil-de-viata.ro

Trimiteți un comentariu


Citește și: