Cum crestem imunitatea copiilor in sezonul rece
Odata cu inceperea scolii si a sezonului rece, copiii sunt expusi unui risc crescut de a contracta viroze respiratorii sau gripe, uneori chiar cu diferite complicatii - otite, pneumonii. Putem face ceva pentru a creste imunitatea copiilor?
Pentru a creste rezistenta copiilor in fata bolilor, este important sa respectam anumite reguli ce tin de alimentatie, igiena si stil de viata si sa-i invatam si pe copii sa le respecte.
Iata cateva metode de intarire a imunitatii:
1. Oferiti copilului cat mai multe fructe, legume si alimente integrale
Copiii trebuie sa consume zilnic 3-4 portii de legume (fierte sau crude) si 2-3 portii de fructe. O portie reprezinta o cantitate egala cu ceea ce pot tine ei in pumn.
2. Reduceti consumul de alimente procesate, dulciuri si snacksuri
Desi pare un lucru greu de facut, puteti face acest lucru cumparand mai putine alimente de acest tip si inlocuindu-le cu gustari sanatoase (nuci, seminte, alune, cereale integrale). Consumul de zahar scade puternic raspunsul imunitar timp de cateva ore. Explicati acest lucru copilului si oferiti-i in schimb un fruct sau un aliment indulcit cu miere/sirop de artar.
3. Sfatuiti copilul sa se spele cat mai des pe maini, mai ales inainte de masa
Sansa de a contacta o viroza este mult mai redusa daca mainile copilului sunt curate. Insistati mult asupra igienei si invatati-l sa nu duca mana murdara la fata, nas si gura. Acest lucru trebuie respectat atat la scoala, cat si in parc sau in alte locuri. Evitati marile aglomeratii in timpul sezonului rece.
4. Asigurati-va ca doarme minim 9 ore pe noapte
Un somn suficient si odihnitor are efecte deosebite asupra imunitatii si creste performantele scolare. Numarati orele de somn ale copilului si aveti grija sa fie cel putin 9 ore la copiii de gimnaziu si 9,5 - 10 ore la cei mai mici.
5. Incurajati copilul sa stea cat mai mult in aer liber si sa faca zilnic miscare
Chiar daca nu practica un sport anume, copilul trebuie sa alerge pe afara, sa se plimbe, sau chiar sa faca mici exercitii aerobice. Expunerea la soare este deosebit de importanta pentru sustinerea functiei imunitare. Este important ca pe langa orele petrecute in casa sau in fata calculatorului, sa petreaca si un minim de 30 minute - 1 ora afara.
6. Ajutati copilul sa se relaxeze si sa elimine stresul
Da, si copiii sunt stresati! Ajutati-i sa se linisteasca dupa o zi de scoala oferindu-le o masa sanatoasa, jucati-va cu ei si orientati-i spre activitati relaxante, precum jocurile de constructie, cititul sau pictatul.
7. Oferiti copilului suplimente cu vitaminele C, D3, echinaceea si zinc
Vitamina C ajuta organismul sa lupte mai bine cu virusurile, iar in lipsa soarelui, un supliment cu vitamina D va completa necesarul zilnic in lunile in care expunerea la soare este foarte mica.
8. Incurajati consumul de apa si hidratarea corecta
Deoarece copiii uita adesea sa bea apa, trebuie sa le amintim in permanenta acest lucru si sa le-o oferim pe tot parcursul zilei. Un corp hidratat corect va reusi sa elimine mai usor toxinele si sa functioneze mai eficient. Evitati sucurile din comert si ceaiurile cu zahar.