Sos Bolognese fara carne

Pastele sau lasagna cu sos Bolognese sunt un fel preferat al multor oameni, atat adulti, cat si copii. 

Iata cum putem adapta aceasta reteta pentru post sau pentru cei cu regim vegetarian:
 


Ingrediente pentru 4 portii
  

  • 2 morcovi medii
  • o ceapa mica
  • 2 catei usturoi
  • 50 ml vin alb
  • 1/2 telina medie sau o tija de apio
  • 1/2 dovlecel mediu
  • 2 linguri pasta de rosii concentrata
  • 150 ml bulion
  • 1-2 linguri pasta din rosii uscate (optional, pentru un plus de aroma)
  • oregano, busuioc, chimin praf, nucsoara, coriandru praf (optional)
  • o mana spanac verde 
  • 1-2 linguri fulgi de drojdie inactiva
  • 1 lingura ulei de pulpe de masline
  • 1-2 lingurite ulei de masline extravirgin
  • 3 fire patrunjel verde
  • 1/3 ardei rosu
  • optional cativa miezi de nuca


Preparare

 
Rosiile uscate se hidrateaza 30 minute si apoi se maruntesc cu blenderul. 
 
Se infierbanta ceapa si usturoiul taiate marunt intr-o lingurita de ulei de pulpe de masline.
 
Se adauga morcovul si telina razalite mare (sau tija de apio taiata) si se amesteca pana incep sa lase apa, apoi se sting cu vinul. Se lasa sa de fiarba, adaugand apa si condimentele - oregano, busuioc, sare, praf de chimin si coriandru. 
Cand morcovul e aproape fiert, se adauga dovlecelul razalit mare si se lasa inca 5 min sa fiarba, se adauga frunzele de spanac si se mai fierb 3-4 min, apoi se toarna sucul de rosii si se mai lasa 2-3 clocote. 
Se stinge focul si se adauga ardeiul si patrunjelul tocate, apoi pasta de rosii si o lingura de fulgi de drojdie, optional miezii de nuca.
 
Dupa ce sosul se mai raceste, se marunteste cu blenderul, adaugand sare si piper, dupa gust, si se stropeste cu ulei extravirgin de masline. La servire se pot adauga in plus fulgi de drojdie sau parmezan.
 

Alternativa
 

Daca nu tineti post, insa vreti sa gatiti rapid, fara carne, puteti adauga in loc de apa zeama de supa de vita/pui, iar la servire, parmezan ras. 

Citește și: