Propria sanatate, investitie sau responsabilitate?

In urma cu cateva luni am intalnit intamplator o cunostinta mai in varsta, pe care nu o vazusem de ceva timp. Dupa ce am schimbat cateva cuvinte, am aflat ca sotul dansei avusese recent un accident vascular. I-am dat o carte de vizita si i-am spus ca este foarte important ca sotul ei, care se afla intr-o stare delicata de sanatate, sa adopte un stil de viata sanatos, un regim alimentar corect si sa foloseasca anumite suplimente alimentare care sa impiedice o agravare a situatiei. Mi-a promis ca ma va cauta.... Intr-o zi, dupa aproximativ 3 luni, aceeasi doamna m-a oprit pe strada si mi-a spus ca doreste sa faca o programare. Avea o privire foarte trista: sotul ei murise intre timp. Am citit regretul in ochii ei. Chiar daca nu putea avea nicio garantie, este imposibil sa nu se fi gandit ca, poate, daca ar fi facut anumite schimbari in urma cu cateva luni, sotul ei ar fi putut sa fie inca in viata. Este trist ca oamenii realizeaza aceste lucruri doar cand ajung in asemenea imprejurari grave.

In urma cu cativa ani, cand am pornit in aceasta calatorie in slujba sanatatii, eram foarte optimista si credeam, cu idealism, ca e usor sa ajuti oamenii si sa-i faci constienti de responsabilitatea pe care o au fata de ei insisi, dar si de puterea de a se vindeca. Marturisesc ca nu este atat de usor. Pare socant, insa oamenii nu sunt atat de interesati de propria lor sanatate pe cat ar fi normal. Unii din lipsa de timp, prinsi in rutina existentei, altii din comoditate sau chiar din lipsa de constientizare a legaturii dintre stilul lor de viata si propria sanatate.

Pe langa aceste categorii, cred ca exista si oameni care considera ca investitia in propria sanatate nu se justifica. Imposibil, ai zice! Pare ciudat ca multi investesc in case, studii, joburi, credite sau asigurari si pensii private, toate fiind de fapt mijloace prin care fiinta lor din viitor va putea beneficia de un trai mai bun, si, paradoxal, nu considera important sa investeasca chiar in corpul fiintei. Pentru ca nici studiile, nici casele, nici cariera si, adesea, nici banii, nu vor putea substitui sau reface sanatatea. Ori, daca fiinta si corpul ei se imbolnavesc, cine va beneficia de toate aceste investitii importante?

Totusi, justificarea comportamentului acesta nepasator este mai greu de gasit. Poate ca unii oameni nu isi permit sa investeasca in sanatatea lor, veti zice. Poate sunt si astfel de cazuri. Insa, sa fim corecti, o boala iti aduce cheltuieli exponential mai mari decat o consultatie si schimbarea stilului de viata. Cunosc persoane care cheltuie cu usurinta bani pentru servicii de cosmetica, coafor, o masa in oras, o bijuterie sau haine, insa devin extrem de calculate cand vine vorba sa investeasca in sanatatea lor prevenind imbolnavirile. :) Aceasta este natura umana. De regula, oamenii merg la doctor mult timp dupa ce au inceput sa aiba simptome sau dureri, amanand pana in ultima clipa. De ce ne-am astepta sa faca schimbari fiind aparent sanatosi sau fara probleme deosebite?

Poate, in alte cazuri, oamenii se tem sa faca schimbari. E mai usor sa stai intr-o zona de confort, sa crezi ca totul va fi bine si nu ti se va intampla chiar tie sa te imbolnavesti. Unii pot chiar sa nu doreasca sa renunte la placerile vinovate pe care le au si considera ca a trai sanatos necesita mult efort si implicare. Exista, de asemenea, tot felul de idei preconcepute si mituri legate de alimentatia sau viata sanatoasa.

Un studiu desfasurat recent in Statele Unite a relevat un fapt extrem de alarmant: pentru prima data in istorie, speranta de viata preconizata pentru copiii de azi este mai mica decat a generatiei parintilor lor. Atat de grava este de fapt situatia. Din pacate, este nevoie de multa munca si implicare la toate nivelele societatii pentru a schimba ceva. Asta fara sa tinem cont de aspectele care nu se vor schimbate (inclusiv interesele economice ale marilor corporatii). Cum o vorba inteleapta spune ca omul trebuie sa-si poarte singur de grija, aceasta schimbare ar trebui sa porneasca de la fiecare persoana in parte.

Astazi, cand aerul este poluat, apa este contaminata, suntem expusi la tone de substante chimice toxice aflate in produsele cosmetice, de curatenie, in obiectele de uz zilnic si in alimente, cand stresul este un mod de viata si roadele pamantului sunt sarace in nutrienti, este cu atat mai necesar sa constientizam ca avem obligatia sa ne protejam. Chiar daca tinem cont de varianta reincarnarii, sa nu uitam ca, in aceasta viata, singurul mijloc de locomotie care ne poarta gandurile, sentimentele si ne ajuta sa punem in aplicare orice actiune si sa ne manifestam ca fiinte umane, este corpul nostru (casa sufletului). De ce acesta este adesea pe ultimul loc in lista de prioritati???


Comentarii: 0

Încă nu au fost postate comentarii la acest articol.

Trimiteți un comentariu


Citește și: