Importanta suplimentarii

Oamenii se confrunta de mult timp cu o dilema: este bine sa consumam sau nu suplimente alimentare, vitamine si minerale?

Multi considera (influentati si de anumite curente media) ca suplimentele nu sunt necesare sau chiar pot fi nocive si ca pot sa aiba o stare de sanatate buna mancand echilibrat si diversificat. De asemenea, in practica ma lovesc constant de urmatoarea replica: "nu iau vitamine deoarece ingrasa".
In ciuda acestor argumente, exista suficiente motive care sa ne convinga ca, din pacate, in prezent, mancarea nu ne poate asigura intreg necesarul nutritiv:

De ce este necesar sa consumam suplimente alimentare
 

  • Tehnicile aplicate in prezent (si in ultimii 30-40 de ani) in agricultura comerciala au cauzat deprivarea solului de minerale, lucru care se reflecta si in continutul nutritional al plantelor care cresc pe aceste soluri. Azi trebuie sa consumam opt portocale pentru a beneficia de continutul de vitamina C pe care il avea o singura o portocala acum 50 de ani.
     
  • Multe fructe si legume sunt in prezent modificate genetic pentru a le creste rezistenta si a le imbunatati aspectul, interventii care, adesea, cauzeaza o scadere a valorii nutritionale a acestor alimente (pe langa alte efecte nocive pe care alimentele modificate genetic le pot avea asupra sanatatii)
     
  • Datorita globalizarii si comertului extrem de dezvoltat, alimentele sunt in prezent transportate pe distante foarte lungi si depozitate pentru mult timp. Din acest motiv, ele sunt culese inainte de coacere (nu-si ating potentialul nutritional maxim), iar prin depozitarea indelungata, pierd cantitati importante de nutrienti, printre care si vitaminele B si C
     
  • Procesarea, gatirea si conservarea alimentelor comercializate reduce bagajul nutritional al acestora. Metodele de procesare, gatire si conservare folosite in industria alimentara sunt adesea daunatorare deoarece reduc continutul in vitamine, minerale si antioxidanti, si, adesea, presupun adaugarea unor substante care sunt nocive
     
  • Deoarece mediul in care traim este tot mai poluat - aerul, apa si mancarea, corpul nostru are nevoie de cantitati sporite de nutrienti utilizati in procesul normal de detoxifiere, in sprecial asa-numitii antioxidanti.
     
  • Stilul de viata modern - in viteza, se reflecta si in ce modul in care ne alimentam - mancam repede, mestecam mai putin si in conditii de stres, ceea ce ingreuneaza digestia si absorbtia corecta a nutrientilor din alimente.
     
  • Consumul excesiv de medicamente de sinteza are un efect nociv asupra sanatatii, in special asupra aparatului digestiv, multe dintre medicamente alterand flora microbiana si perturband astfel digestia si absorbtia, ceea ce mareste riscul de deficiente nutritionale.
     
  • Exista situatii clare in care exista nevoie de suplimentare: perioadele de sarcina sau alaptare, perioadele de stres fizic si psihic, convalescenta, perioadele de crestere accelerata ale copiilor, anumite afectiuni care necesita vitamine si minerale in doza mai mare, practicarea unui sport de performanta, etc
     
  • Datorita unor particularitati genetice, unele persoane pot avea nevoie de cantitati sporite din anumite vitamine sau minerale, au un defect care duce la epuizarea mai rapida a anumitor nutrienti, sau, datorita predispozitiei genetice crescute pentru anumite boli, este nevoie sa evite deficientele de vitamine sau minerale.
     
  • Exista numeroase vitamine si nutrienti care au rol terapeutic in diverse afectiuni, precum colesterolul ridicat, diabetul, degenerarea articulara sau cancerul.
     

Toate aceste motive sunt suficient de importante pentru ca orice persoana sa priveasca cu seriozitate suplimentarea dietei.

Totusi, nu este bine sa luati orice suplimente si oricand.  Consultati-va cu un specialist pentru a afla care suplimente va sunt necesare, in ce doza si pe ce perioada de timp, si pentru a evita interactiunile dintre ele si medicamentele de sinteza.

De asemenea, este important ca suplimentele sa fie cat mai naturale, dintr-o sursa sigura si sa nu contina indulcitori, coloranti si arome artificiale, conservanti si substante de umplutura nesanatoase.

Atentie! Suplimentele alimentare nu trebuie sa inlocuiasca un regim alimentar corect si un stil de viata sanatos. Ele vin ca o completare in dieta, pentru imbunatatirea si mentinerea sanatatii.


Comentarii: 0

Încă nu au fost postate comentarii la acest articol.

Trimiteți un comentariu


Citește și: