Boli autoimune - cauze si simptome

In prezent tot mai multi oameni sufera de boli autoimune, iar in unele cazuri aceste afectiuni sunt depistate greu si dupa mult timp de la aparitia primelor simptome.
O boala autoimuna reprezinta o afectiune in care sistemul imunitar al unei persoane ataca in mod eronat tesuturi sau organe din propriul corp, in loc sa atace agenti patogeni externi sau toxine. Printre cele mai cunoscute boli autoimune se numara: artrita reumatoida, tiroidita Hashimoto, psoriazisul, boala intestinala inflamatorie (colita ulcerativa, boala Crohn), boala celiaca, vasculita, lupusul, etc.

Bolile autoimune sunt cauzate de raspunsul propriului sistem imunitar si sunt insotite adesea de o stare inflamatorie sistemica. Desi nu este pe deplin cunoscuta cauza declansarii unei boli autoimune, se considera ca predispozitia genetica, anumite infectii si expunerea la toxine din mediul inconjurator joaca un rol important in aparitia acestora.

Daca sunt depistate la timp, afectiunile autoimune pot fi tinute sub control, iar daunele cauzate pot fi reversibile. Din pacate, majoritatea oamenilor primesc diagnosticul dupa ce simptomele sunt evidente si pronuntate, iar anumite parti ale corpului au fost deja afectate. Desi exista peste 80 de boli autoimune, la debut, simptomele pot semana intre ele si sunt mai atenuate, facand mai grea diagnosticarea. Totusi, prin analize specifice ale anticorpilor autoimuni afectiunile ar putea fi depistate cu luni sau ani inainte de instalarea simptomelor.

Factori declansatori in afectiunile autoimune

Exista mai multi factori ce contribuie la cresterea si mentinerea starii de inflamatie si, implicit, pot favoriza instalarea unei boli autoimune. Printre acestia se numara:
 

  • alergiile ascunse (alimentare sau de mediu)
  • infectiile cu anumite bacterii sau virusuri
  • toxinele din mediu
  • o dieta inflamatorie
  • stresul

Simptome timpurii si ascunse ale bolilor autoimune

Simptomele bolilor autoimune pot fi foarte variate, in functie de locul in care are loc reactia: dureri articulare, oboseala, probleme digestive, febra, etc. Unele dintre acestea sunt insa mai greu de recunoscut, fiind comune si altor afectiuni sau fiind mai putin accentuate. Iata cateva dintre simptomele care pot ascunde o afectiune autoimuna, chiar daca sunt intalnite si in alte boli:
 

  • afectiuni ale pielii – eruptii, roseata, mancarime, zone sensibile sau schimbari inexplicabile in aspectul pielii
  • oboseala sau ceata mentala – senzatia de oboseala fizica sau mentala chiar si dupa 8-9 ore de somn poate fi un semn alarmant 
  • fluctuatii ale greutatii corporale – cresterea sau scaderea in greutate fara un motiv evident
  • dureri articulare – durerile musculare sau articulare care se repeta fara un motiv clar (exercitii fizice sau alte activitati solicitante) pot masca inceputul unei afectiuni autoimune precum artrita reumatoida sau tiroidita Hashimoto
  • tulburari digestive – bolile inflamatorii intestinale pot prezenta la inceput simptome usoare, ce pot fi atribuite unor obiceiuri alimentare gresite sau stresului. Chiar daca crampele, diareea si balonarea pot avea diverse cauze, ele nu ar trebui ignorate atunci cand apar fara motiv evident sau sunt insotite de alte manifestari inflamatorii.

Tratamentul bolilor autoimune

In cele mai multe cazuri, bolile autoimune sunt tratate de catre medicina traditionala prin administrarea unor medicamente care urmaresc reducerea sau eliminarea simptomelor. Pe langa acest tratament alopat, exista si o abordare holistica de vindecare, care vizeaza nu doar inlaturarea simptomelor, ci mai ales descoperirea si inlaturarea cauzelor lor. Astfel, prin aceasta abordare se urmareste stabilirea cauzelor inflamatiei sistemice, indepartarea factorilor declansatori si restabilirea echilibrului, obtinandu-se fie vindecarea completa, fie ameliorarea semnificativa a manifestarilor autoimune.

Masurile adoptate in tratamentul naturopat al bolilor autoimune
 
  • Identificarea si eliminarea potentialilor factori toxici – pentru a putea functiona corect, organismul trebuie sa desfasoare o activitate continua de detoxifiere, iar excesul de toxine determina inflamatie. Daca expunerea la toxine este repetata, starea inflamatorie este continua si tot mai extinsa, putand declansa sau accentua bolile autoimune. Printre toxinele cel mai des intalnite sunt: fumul de tigara, pesticidele, metalele grele, chimicalele din produsele de curatenie sau cosmetice.
     
  • Descoperirea alergiilor sau sensibilitatilor alimetare ascunse - In multe cazuri, persoanele cu boli autoimune pot avea diverse sesnsibilitati sau alergii, sau o dieta bogata in alimente inflamatorii. Cele mai comune alimente alergene sunt lactatele si glutenul, insa lista poate fi mai lunga. Acesti factori pot fi descoperiti printr-o dieta eliminatorie, analize de sange sau scanare prin biorezonanta si pot fi inlaturati prin prescrierea unui regim corect.
     
  • Identificarea si tratarea infectiilor – exista situatii cand anumite infectii pot sta la baza unor afectiuni autoimune, cum ar fi infectiile fungice, infectiile virale sau microbiene. Prin descoperirea si tratarea lor, inflamatia este redusa, ceea ce favorizeaza ameliorarea sau vindecarea bolii.
     
  • Vindecarea si echilibrarea intestinala – deseori reactiile inflamatorii afecteaza intestinul, iar un intestin compromis contribuie la declansarea sau exacerbarea bolilor autoimune. De aceea, dupa identificarea factorilor ofensatori (stil de viata, toxine, alimente, anumite medicamente), este necesara aplicarea unui protocol de curatare, reechilibrare si refacere a functiei intestinale.
     
  • Reducerea stresului - in prezent stresul este un factor negativ omniprezent, fiind si o cauza a inflamatiei sistemice. Prin reducerea stresului si aplicarea unor masuri de relaxare, organismul poate mai usor sa reduca inflamatia si sa se echilibreze. Pentru a redice stresul puteti aplica diverse metode precum meditatia, miscarea fizica, masajul – vezi si Metode de reducere a stresului.
     
  • Imbunatatirea functiei imunitare – prin corectarea si imbunatatirea dietei, odihna, relaxare si suplimente alimentare specifice, sistemul imunitar poate fi imbunatatit si echilibrat, pentru a avea o reactie normala si eficienta si a ataca doar factorii externi care sunt nocivi, nu si propriile tesuturi.
     

Pentru a evita instalarea sau agravarea bolilor autoimune, trebuie sa acordati atentie simptomelor pe care le aveti, sa va imbunatatiti dieta si sa eliminati factorii toxici.
Atunci cand simptomele, chiar si usoare, vi se par suspecte, adresati-va medicului sau terapeutului pentru a descoperi din timp orice posibila afectiune autoimuna si pentru a evita agravarea ei!


Comentarii: 0

Încă nu au fost postate comentarii la acest articol.

Trimiteți un comentariu


Citește și: