Somnul si sanatatea
Desi putina lume stie, unul dintre factorii esentiali pentru sanatate il reprezinta somnul - calitatea si cantitatea sunt ambele importante.
Chiar si cei care vor sa slabeasca trebuie sa tina cont de faptul ca lipsa somnului impiedica pierderea in greutate si chiar poate duce la o acumulare de kilograme deoarece somnul are un rol important in reglarea apetitului si a glicemiei (lipsa somnului afecteaza secretia hormonilor grelina si leptina, implicati in reglarea apetitului si satietatii).
Un somn regulat, de calitate buna, are un rol esential in functionarea creierului, starea de bine, sanatatea fizica, imunitate, performanta de zi cu zi si chiar siguranta (foarte multe accidente de munca si de circulatie au loc din cauza lipsei somnului!)
In timpul somnului, in organism se desfasoara activitati fizice si mentale importante: corpul nostru se odihneste, isi conserva energia, scazand tensiunea, pulsul, frecventa respiratiei si temperatura corpului. In tot acest timp creierul ramane activ - fixeaza amintirile, restaureaza informatiile uitate in timpul zilei si se ocupa de procesele legate de crestere. In plus, in timpul somnului are loc o curatare atat la nivelul creierului, cat si la nivelul intregului corp - sunt eliminate elementele toxice sau reziduale si se repara sau inlocuiesc celule si tesuturi.
Daca aveti perioade mai lungi de timp in care somnul va este intrerupt sau nu dormiti suficient, procesele fizice si mentale vor fi afectate si creste riscul de a dezvolta probleme de sanatate pe termen lung. In cazul copiilor si adolescentilor lipsa somnului poate avea efect asupra sanatatii, cresterii, comportamentului si adaptarii sociale fata de colegi.
Somnul neefectuat se acumuleaza si formeaza o datorie. Daca pierdeti cate 2 ore de somn pe noapte, dupa o sapatamana veti avea o datorie de 14 ore de somn. Aceasta datorie nu se poate sterge decat prin efectuarea orelor lipsa de somn. Altfel, continuand in acelasi mod, puteti ajunge la deprivare de somn.
Efectul negativ al lipsei de somn poate fi imediat, atunci cand, de exemplu, aveti un accident deoarece viteza de reactie este mai mica, sau pe termen lung, caz in care apar diferite probleme cronice de sanatate.
Pentru a corecta lipsa de somn aveti nevoie de minim 2 nopti succesive in care sa dormiti bine (cel putin 7,5 ore)
Consecintele lipsei somnului
- somnolenta excesiva in timpul zilei, oboseala si letargie
- dureri de cap dimineata
- memorie slaba si dificultati de concentrare
- crestere in greutate - apetit crescut datorat dezechilibrului hormonal si mai multe ore de veghe in care se mananca mai mult
- depresie si anxietate
- probleme cronice de sanatate precum obezitatea, diabetul, bolile cardiovasculare
- cresterea riscului de a forma dependenta fata de alcool sau droguri
- risc crescut de accidente de circulatie sau la munca
- probleme de relationare
- lipsa apetitului sexual
De cat somn avem nevoie?
Nivelul optim de somn variaza in functie de varsta, valorile general recomandate fiind urmatoarele:
- Bebelusi intre 4-12 luni - 12–16 ore pe zi
- Copii intre 1–2 ani - 11–14 ore pe zi
- Copii intre 3-5 ani - 10–13 ore pe zi
- Copii intre 6–13 ani - 9–11 ore pe zi
- Adolescenti 14–18 ani - 8–10 ore pe zi
- Adulti 18–64 ani - 7–9 ore pe zi
- Adulti peste 65 de ani - 7–8 ore pe zi (sau mai putin)
Cum ne putem imbunatati somnul
- Stabiliti un program - mergeti la culcare si treziti-va la aceleasi ore
- Faceti exercitii 20-30 minute pe zi, insa nu foarte aproape de momentul culcarii
- Evitati cafeina si bauturile alcoolice inainte de culcare
- Aplicati metode de relaxare - faceti o baie, cititi o carte
- Creati un spatiu propice pentru somn - fara lumini si sunete puternice, cu o temperatura potrivita, fara televizor sau computer inainte de somn
- Evitati mesele de cina prea grele si prea tarzii
- Asigurati-va necesarul de vitamine si minerale printr-o dieta echilibrata si suplimente alimentare, la nevoie
In cazul in care aveti probleme cu somnul, incercati sa le remediati cat mai repede! Daca nu reusiti singuri, apelati la un medic sau specialist in domeniul sanatatii, pentru a identifica factorii care va perturba somnul si a trata problemele existente. Neglijarea acestui aspect poate duce la aparitia unor probleme de sanatate serioase.