Cum sa mananci sanatos in concediu

Concediul este un prilej de relaxare si distractie, de refacere a fortelor si de odihna. Unii oameni considera vacanta un mod de a se rasfata si din punct de vedere culinar, iar altii sunt de parere ca nu ar putea pastra un regim alimentar sanatos nici daca ar dori, asa ca li se pare dificil sa aiba un meniu echilibrat fiind in concediu.

Iata cateva solutii pentru a manca sanatos si in timpul vacantei:

Micul dejun
 

  • in camera: salata de fructe, cereale integrale/musli de fructe cu lapte vegetal la cutie, paine integrala sau panite uscate cu unt, cascaval sau pasta de hummus la conserva + salata de cruditati, iaurt simplu cu seminte de chia si o lingurita de dulceata, oua fierte, daca aveti posibilitatea de a gati.
  • la restaurant - un suc de portocale, paine prajita si miere, oua gatite in diverse moduri alaturi de salata, paine integrala cu unt, cafea cu lapte, branzeturi cu castraveti si ardei.

La plaja sau in drumetie
 

  • in loc de clatite, covrigi, gogosi sau hamburgeri de la chiosc, mai bine un porumb fiert, o banana, un smoothie la sticla, un fresh sau o limonada cu miere.
  • puneti la pachet fructe spalate, intregi sau taiate in cutii inchise ermetic, mixuri de seminte si nuci (migdale, caju), sandviciuri in lipie sau cu paine integrala, batoane de ovaz. Tineti alimentele la rece sau chiar la congelator inainte de a pleca spre plaja, apoi transportati-le intr-o punga sau geanta frigorifica.

La pranz
 

  • daca aveti masa asigurata si meniu fix, nu aveti foarte multe optiuni, insa: evitati painea, mancati ciorba, iar la felul principal evitati pastele sau prajelile, alegand legumele, carnea, salata.
  • daca va puteti alege mancarea, optati pentru ciorbe si combinatia clasica de carne/peste/ficatei la gratar sau tava cu garnitura de legume si o salata cruda.
  • Pentru cei care nu consuma carne, optati pentru legume - dovlecei/vinete si cartofi natur/la tava cu salata, legume sote sau mancaruri de leguminoase si boabe (mazare, morcovi, fasole, naut) cu mamaliga si salata, salata cu branza si cruditati, branza la gratar.

Seara
 

  • daca mancati la restaurant: o salata de orice fel (evitati sosul de maioneza), mamaliga cu branza si salata de rosii/castraveti, legume la gratar sau specialitati din legume si boabe (mai ales in restaurantele cu specific mediteranean), un gratar de pui cu salata sau legume fierte, iaurt cu miere si nuci.
  • daca va plimbati si cumparati de la chioscuri - un porumb fiert, o lipie cu carne si legume (omiteti cartofii) sau, pentru rasfat, o salata de fructe (sau 2 fructe diferite) si o inghetata.

Gustarile

Cele mai simple si la indemana sunt: fructe, seminte sau nuci, iaurt/chefir, baton cu cereale integrale si fructe (ovaz), fresh-uri de fructe (cu sau fara iaurt).

Sa nu uitam nici de desert

Vacanta e o perioada de relaxare in care nu ar trebui sa ne abtinem complet de la orice dulce, mai ales daca acest lucru determina frustrare.

Iata cateva variante prietenoase: ciocolata amaruie, cateva fucte confiate, cate un glob de inghetata din cand in cand.
Daca specialitatile locale va fac cu ochiul, gustati, fara sa va simtiti vinovati, o bucatica de baclava sau o prajitura traditionala, cu masura.

Nu uitati sa beti multa apa si sa petreceti suficient timp inotand sau facand plimbari/drumetii! Pe langa o alimentatie echilibrata, aceste practici vor contribui la mentinerea sanatatii si starii de bine in vacanta, contribuind si la o silueta mai zvelta.  


Comentarii: 0

Încă nu au fost postate comentarii la acest articol.

Trimiteți un comentariu


Citește și: