Salata cu sparanghel
Sparanghelul este o leguma cu proprietati deosebite si foarte bogata in nutrienti. Contine cantitati importante de acid folic, potasiu, vitamina K, vitamina C, vitaminele A, B1 si B6. De asemenea, are un continut mare de fibre si substante antioxidante si antiinflamatoare.
Consumul de sparanghel este deosebit de util pentru sanatatea inimii, a oaselor si a sistemului digestiv.
Ingrediente pentru 2 portii
- 8-10 tije de sparanghel
- 100 gr salata verde
- 1 catel usturoi
- 1 lingura ulei de pulpe de masline
- 2 linguri ulei extravirgin de masline
- 50 g branza de capra
- 10 masline verzi
- 2 linguri miezi de nuca
- 2 linguri seminte de canepa
- 1 lingura seminte de susan
- 1/3 ardei rosu
- 1 lingurita mustar
- 1 lingurita sirop de artar
- 1 lingura suc de lamaie
- sare, piper, busuioc uscat
- optional - 2 linguri parmezan
Preparare
Se curata sparanghelul de coaja dinspre capat spre varf, lasand necuratata partea verde cu muguri, si se taie putin din partea de la capat. Intr-o oala se pune apa la fiert, apoi se pune sparanghelul taiat in 3 si se lasa sa fiarba 4-5 minute. Se strecoara cu apa rece, pentru a ramane verde. Apoi se pune intr-o tigaie cu o lingura de ulei de pulpe de masline si se amesteca permanent pana capata o culoare aurie. Se stinge focul si se amesteca sparanghelul cu usturoiul pisat marunt si o lingura de zeama de lamaie.
Intr-un bol se pun salata spalata si taiata dupa preferinta, ardeiul taiat felii, branza taiata cuburi, nuca, maslinele, sare, piper si busuioc, apoi se amesteca cu sparanghelul.
Se face un dressing din 2 linguri ulei de masline, o lingurita de mustar si una de sirop de artar, apoi se toarna peste salata. Se amesteca bine ingredientele si se presara semintele de canepa si susan.
Se serveste cu crutoane de paine si, optional, 1-2 linguri parmezan.
Nota: Pentru post, se inlocuieste branza cu 2 linguri de fulgi de drojdie inactivata.