Beneficiile consumului de mere

Marul este un fruct comun, cunoscut de toata lumea si consumat pe scara larga. Ce stiu putini oameni, insa, este cat de multe beneficii are pentru sanatate. Englezii au un bine-cunoscut proverb: ,,An apple a day keeps the doctor away". Aceasta afirmatie este mai mult decat o metafora sau o zicala din popor, fiind confirmata de nenumarate studii moderne care arata ca:
 

  • merele au un rol important in preventia cancerului colorectal
  • sucul de mere, pectina si coaja merelor distrug celulele canceroase ale ficatului
  • previn si suprima cancerul mamar in studiile pe animale
  • previn cancerul esofagian prin inhibarea bacteriei Helicobacter pylori
  • procianidina derivata din mere inhiba proliferarea celulelor canceroase rezistente la medicamente, atat in cazul esofagului, cat si al stomacului
  • cidrul sau otetul din mere contin componenta anticancerigena alfa-glucan - o polizaharida rezultata in urma procesului de fermentatie prin care se obtine acidul acetic

De asemenea, merele reduc riscul de cancer datorita capacitatii de a elimina radioizotopii cancerigeni acumulati in organism ca rezultat al expunerii la radiatii din diverse surse (accidente nucleare, expunerea la munitie cu uraniu saracit). Aceasta proprietate a fost folosita si pentru scaderea nivelului de cesium la copiii expusi accidentului nuclear de la Cernobil, care au primit suplimente cu pectina (nivelul de cesium din organe a scazut cu cca 30-40% dupa fiecare cura).

Pe langa aceste proprietati in preventia si tratamentul cancerului, exista nenumarate afeciuni in care merele sunt de mare ajutor:
 

  • asociate cu musetelul, reduc diareea la copii
  • previn formarea aterosclerozei
  • previn stresul oxidativ si degenerarea cognitiva (inclusiv formarea placilor amiloide in boala Alzheimer)
  • reduc inflamatia intestinala si constipatia
  • previn bolile gingivale, fiind bogate in quercitina si polifenoli care protejeaza impotriva bacteriilor patogene


Marul este bogat in vitamina C, vitamine din complexul B, fibre, fitonutrienti (antioxidanti care distrug radicalii liberi - betacaroten, luteina, zeaxantina), minerale (calciu, potasiu, fosfor).

Pentru a beneficia de toate aceste proprietati extraordinare, nu uitati sa consumati sa consumati zilnic mere!

 

Completati

CHESTIONARUL STARII de SANATATE 

si veti primi gratuit o evaluare preliminara a starii de sanatate si recomandari de baza (personalizate) privind masurile pe care trebuie sa le luati pentru a va simti mai bine.


Citește și: