Chiftelute de linte

Sa recunoastem, chiftelele sunt un fel preferat pentru multi adulti sau copii, chiar daca reteta traditionala nu este prea sanatoasa.

Iata o reteta care ne permite sa le consumam fara regrete si, in acelasi timp, sa mancam ceva hranitor si gustos:


Ingrediente pentru 20 chiftelute medii
 

  • 2/3 cana linte rosie sau verde
  • 1 ou
  • 2-3 linguri faina integrala (grau/orez/hrisca)
  • 1 catel de usturoi pisat
  • 1/2 ceapa
  • 1 lingura ulei de pulpe de masline
  • sare, boia, piper
  • patrunjel verde, coriandru praf, alte verdeturi, dupa preferinta
  • 1 morcov mic 

Preparare

Intr-o cratita unsa usor se caleste rapid o jumatate de ceapa maruntita si morcovul razalit mare, cu putina boia si sare. Lintea se spala bine, se strecoara si se pune peste ele, se acopera cu apa si se lasa la fiert pana cand bobitele sunt fierte, dar nu foarte moi (lintea rosie fierbe mai repede cu circa 10 minute fata de cea verde).

Se strecoara bine lintea intr-o sita, apasand pana se scurge toata zeama.Se macina cu blenderul boabele (lintea verde ramane mai tare). Apoi, intr-un castron, se combina toate ingredientele din reteta, pana cand se formeaza o pasta omogena. Daca e prea lichida, se mai pune faina. Se ia cu lingurita compozitie si se pune pe hartia de copt, intr-o tava, sub forma de chiftele.

Se coace in cuptorul incins, la 180 grade, circa 20 minute, sau pana cand chiftelele devin aramii.

Pot fi gatite si prin prajite intr-o tigaie, in ulei de pulpe de masline sau cocos, pe ambele parti, pana se rumenesc.

Se servesc cu sos de rosii, sos tzatziki, sos de usturoi, alaturi de legume sau piureuri de legume.

Observatie: Pentru post, oul poate fi inlocuit cu 2 linguri de seminte de in macinate si inmuiate pentru 20 de minute in apa.


Citește și: