Pateu de ciuperci, linte si nuci
Ingrediente pentru 4 portii
- 8-9 ciuperci champinion medii
- 1,5 cana linte fiarta si scursa (aprox. 1/2 cana linte cruda)
- 1/2 cana nuci prajite la cuptor, taiate marunt
- 1 lingurita ulei de pulpe de masline
- 1 lingura ulei de masline extravirgin
- optional - 1 lingura de unt
- 1/2 ceapa mica taiata marunt
- 2 catei de usturoi pisati
- 1 lingura zeama de lamaie
- 1 lingurita rozmarin maruntit
- 1 lingurita cimbru
- 2/3 lingurita oregano
- o curmala mare sau 1 lgta zahar de cocos
- sare si piper
- 1/2 lingurita sos de soia (fermentat) sau otet balsamic
- o frunza de dafin
Preparare
Lintea se spala si se pune la fiert cu o frunza de dafin si putina sare. Cand este fiarta, se arunca apa si frunza de dafin si se strecoara bine lintea.
Nucile se pun pe hartie de copt in tava la cuptor, pentru circa 10 min.
Intr-o tigaie unsa cu uleiul de pulpe de masline, sotati 1 minut ceapa si usturoiul taiate marunt, apoi adaugati ciupercile taiate, untul, sare si piper si lasati-le sub capac pana sunt fierte. Adaugati putina apa daca e nevoie.
Puneti lintea, nucile, zaharul de cocos, zeama de lamaie si toate mirodeniile in procesor si amestecati pana devin o pasta. Adaugati apoi ciupercile racite si 1 lingura ulei de masline extravirgin si procesati din nou pana obtineti consistenta dorita.
Tineti 30 minute la rece si apoi serviti cu paine prajita si salata verde/rosii/ardei sau cu bastoane de legume (apio, morcov, castravete).
'Pentru post, omiteti untul din reteta.